Szakszuka – właściwości i skład. Przepis na szakszukę

Szakszuka to rodzaj sytej potrawy na bazie pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem jajek, zazwyczaj serwowanej na śniadanie. Chociaż szakszuka kojarzona jest z kuchnią żydowską, tak naprawdę pochodzi z Tunezji, ale zajadają się nią również w innych krajach północno-zachodniej Afryki.



Szakszuka to rodzaj sytej potrawy na bazie pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem jajek, fot. shutterstockSzakszuka to rodzaj sytej potrawy na bazie pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem jajek, fot. shutterstock
  1. O pochodzeniu szakszuki słów kilka
  2. Szakszuka - właściwości, witaminy i wartości odżywcze
  3. Jak przygotować tradycyjną szakszukę?
  4. Czy warto jeść szakszukę?

O pochodzeniu szakszuki słów kilka

Szakszuka (shakshouka) w wielu dialektach Maghrebu dosłownie oznacza „mieszankę”. Prawdopodobnie jednak początkowo danie to nazywane było czakczuką, co w języku Berberów oznacza „warzywne ragout”. W dialektach tunezyjskich, berberyjskich i po hebrajsku szakszek znaczy po prostu „mieszać”. Natomiast Żydzi przekonują że nazwa shakshouka pochodzi od hebrajskiego słowa leshakshek, które także znaczy „mieszać”.

Potrawa ta wywodzi się z Imperium Otomańskiego. Pierwotna wersja tego dania stanowiła gotowane warzywa serwowane z mięsem mielonym albo wątróbką. Dopiero z czasem zaczęto eliminować z niej mięso. Dopiero Żydzi w osmańskim Maghrebie wprowadzili wegetariańską wersję szakszuki, zaś tunezyjscy Żydzi doprawili ja ostrymi przyprawami. 

Szakszuka popularna jest w Tunezji oraz Egipcie, gdzie przeważnie jest serwowana na żeliwnej patelni, natomiast w Maroko podaje się ją w tradycyjnym naczyniu zwanym tajine. Jednak największą popularnością cieszy się w Izraelu, do którego przywędrowała w latach 50-tych ubiegłego wieku za pośrednictwem Żydów imigrujących z krajów Maghrebu. W Izraelu istnieje wiele restauracji serwujących na śniadanie słynną szakszukę, a nawet powstały tam lokale specjalizujące się tylko i wyłącznie w przygotowaniu tej potrawy.

Tak naprawdę nie istnieje jeden idealny przepis na tę potrawę Chociaż do jej przyrządzenia używa się kilku podstawowych składników, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Cały sekret szakszuki tkwi w dodaniu zaataru, czyli bliskowschodniej mieszanki ziół: oregano, klinopodium, tymianku, cząbru, ziaren sezamu i co najważniejsze - lebiodki syryjskiej, czyli biblijnego hyzopu, któremu przypisuje się zbawienne moce zdrowotne.
Ta bliskowschodnia potrawa to świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy, fot. shutterstock

Szakszuka - właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Pomidory, które są podstawowym składnikiem tego żydowskiego dania posiadają wiele cennych właściwości odżywczych. Witaminy, które możemy znaleźć w pomidorze to przede wszystkim witamina C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Nie brakuje w nich również innych cennych witamin z grupy B (wpływających pozytywnie na układ nerwowy), witaminy K (zapobiega zakrzepom krwi) oraz PP (ma wpływ na metabolizm cukru we krwi). Zjedzenie jednego, dużego warzywa dostarcza nam 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę młodości, czyli witaminę E. Pomidor zawiera także beta-karoten, który odpowiedzialny jest za neutralizację wolnych rodników. To także bardzo cenne źródło potasu, który wpływa na proces dotlenienia mózgu, poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, pomaga łagodzić stres, a także zmniejszać napięcie mięśniowe. Poza wysoką zawartością potasu, w pomidorze nie brakuje także innych ważnych pierwiastków: cynku, fosforu, magnezu, sodu, wapnia i żelaza.
Czerwona papryka - kolejny składnik szakszuki - to znakomite bogactwo witaminy C. Zawiera jej znacznie więcej niż inne warzywa i owoce, w tym również niektóre cytrusy. Poza tym papryka to skarbnica witamin z grupy B, witaminy A i witaminy E, a także niezbędnych dla zdrowia pierwiastków: fosforu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza. Wspomniane witaminy hamują starzenie się komórek (poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników) oraz dodają energii. Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, a dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz podkręca naszą odporność. Z kolei przeciwutleniacze zawarte w papryce chronią organizm przed nowotworami.

Jajka to skarbnica wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina D, witamina E, witamina K oraz witamina B2 i witamina B12. Jednak najcenniejszym elementem jajek jest białko, które jest pełnowartościowe i najlepiej przyswajalne, a także zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy. Regularne spożywanie jajek pozwala dostarczyć organizmowi również w kwasu foliowego, fosforu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie funkcjonowałyby prawidłowo. Zawarte w jajkach nasycone kwasy tłuszczowe omega-3 neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu. Poprawiają wzrok i chronią przed chorobami oczu. Poza tym jajka mają mało kalorii (ok. 75 kcal jedno jajko) i na długo zapewniają sytość.
Szakszuka (shakshouka) w wielu dialektach Maghrebu dosłownie oznacza „mieszankę”, fot. shutterstock
Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Cebula zawiera związki odkażające, które wykazują działanie antybiotyczne. Działa także przeciwkaszlowo i pomaga w bólach gardła. Związki siarki znajdujące się w cebuli maja pozytywny wpływ na prace układu krążenia. Natomiast w kuchni stanowi idealny dodatek, który nadaje smaku każdej potrawie. Z kolei czosnek jest niezastąpiony w walce z infekcjami, ponieważ podkręca odporność, a także skutecznie zwalcza wirusy, bakterie i grzyby. Można go stosować także jako środek skutecznie obniżający ciśnienie i cholesterol.
Szakszuka (shakshouka) w wielu dialektach Maghrebu dosłownie oznacza „mieszankę”, fot. shutterstock

Jak przygotować tradycyjną szakszukę?

Składniki:

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki – bardzo łatwo schodzi po sparzeniu wrzątkiem, a następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy i podsmażamy wraz z czosnkiem na rozgrzanym oleju do momentu, aż będzie szklista. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do niej pokrojone pomidory, wrzucamy paprykę, mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy koncentrat, cukier, paprykę mieloną i chili. Całość mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Powstały sos gotujemy przez około 5 minut, następnie robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Gotujemy przez kolejne 4 minuty do momentu, aż jajka się zetną. Jeśli danie przykryjemy pokrywką, danie zrobi się szybciej. Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i podajemy ze świeżym pieczywem.

Czy warto jeść szakszukę?

Ta bliskowschodnia potrawa to świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Poza tym jest pyszna, zdrowa i banalnie łatwa w przygotowaniu. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by szakszukę zaserwować na lekki obiad czy ciepłą kolację. Wtedy warto do niej dodać coś mięsnego, np. wędzony boczek czy pierś z kurczaka.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://theculturetrip.com/middle-east/israel/articles/a-brief-history-of-israels-famous-dish-shakshuka/”; data dostępu: 2019-07-30
  2. “https://www.finedininglovers.com/blog/food-drinks/what-is-shakshuka/”; data dostępu: 2019-07-30
  3. “https://www.chowhound.com/food-news/198606/what-is-shakshuka-and-where-did-it-come-from/”; data dostępu: 2019-07-30
  4. “https://www.buzzfeednews.com/article/miriamberger/26-reasons-shakshuka-is-the-most-perfect-food”; data dostępu: 2019-07-30
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy