Tamarillo owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze tamarillo

Tamarillo - właściwości, przepisy Tamarillo na gałęzi. C T Johansson [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Trudno zaklasyfikować tamarillo w jednej kategorii. Można powiedzieć, że tamarillo, to egzotyczne połączenie pomidora ze śliwką. Co prawda nie jest tak słodki i smaczny jak inne owoce egzotyczne, ale dzięki temu ma szersze zastosowanie w kuchni. Dla miłośników kuchennych eksperymentów, obcowanie z tym egzotycznym owocem będzie ciekawym doświadczeniem.


O pochodzeniu słów kilka

Tamarillo może być znane również pod nazwą cyfomandry grubolistnej, zgrabki burakowatej czy pomidora drzewiastego. To egzotyczne warzywo pierwotnie wywodzi się z Ameryki Południowej. Podejrzewa się, że pierwsze owoce rosły na terenach od Argentyny aż po Wenezuelę. Jednak w tamtym rejonie świata, tamarillo jest uprawiane w ogrodach raczej jako roślina ozdobna, a nie jest wykorzystywana do jedzenia. Aktualnie owoce tamarillo uprawiane są między innymi w Brazylii, Kenii, Australii oraz Nowej Zelandii, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Jego nazwa pochodzi od nowozelandzkich handlowców, którzy chcieli odróżnić tamarillo od pomidora, który jest jego krewniakiem. W naturalnych warunkach tamarillo rośnie na drzewie. Wyróżnia się podłużnym, owalnym kształtem i gładką skórką. Swoim kształtem i wielkością jajko kurze, natomiast barwą i wyglądem – pomidora śliwkowego. Nie dość, że wygląda jak pomidor, to również w smaku czuć wiele podobieństw. Po przekrojeniu, wewnątrz miąższu można zobaczyć pestki o ciemnym, czarnym zabarwieniu rozmieszczone dokładnie tak samo, jak w pomidorze. Natomiast owocowa nuta tamarillo to aromaty przypominające mango czy passion fruit.

Właściwości zdrowotne tamarillo

Poza tym, że świetnie smakuje, tamarillo zawiera również wiele właściwości zdrowotnych. Intensywne, czerwone zabarwienie skórki oraz miąższu świadczy o obecności barwnika, beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem. Zawarta w tym owocu witamina A, wraz ze wspomnianym beta-karotenem, chronią naszą skórę przed atakiem wolnych rodników oraz poprawia jakość naszego wzroku. Ten egzotyczny owoc jest również znakomitym bogactwem witaminy C, która wspomaga powstawanie kolagenu napinającego skórę, wzmacniającego strukturę naczyń krwionośnych oraz wspierającego nasz układ odpornościowy w walce z licznymi patogenami. Tamarillo zawiera również witaminę E, znaną jako witamina młodości oraz silny przeciwutleniacz.

Tamarillo wykazuje wysoką zawartość cennego potasu, który poprawia pracę serca oraz układu krwionośnego – poprzez obniżenie ciśnienia krwi oraz wpływ na odpowiednie przekazywanie impulsów nerwowych. Potas stanowi jeden z ważnych elektrolitów osocza krwi, których niedobór zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową, jednocześnie jest pierwiastkiem o zasadowym potencjale, który odpowiada za regulację pH krwi w kierunku mniej kwaśnym.

Innym cennym składnikiem zawartym w tamarillo jest również błonnik pokarmowy, który stabilizuje pracę przewodu pokarmowego, a w szczególności korzystnie oddziałuje na pracę jelita cienkiego i grubego. W tamarillo znajdują się też  minerały - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, wapń i żelazo oraz witaminy - witaminy z grupy B.




Diego Delso [CC BY-SA 3.0]
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy