Tempeh – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie tempeh

tempeh, fot. Flickr CC tempeh, fot. Flickr CC

Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh?


Tempeh – co to takiego?

Tempeh wywodzi się z indonezyjskiej wyspy Jawa, gdzie stanowi podstawowy składnik codziennej diety. W jawajskich wioskach bardzo ważnym miejscem jest Tempeh-house, czyli strefa, w której wytwarzany jest tampeh. Każdego ranka można tam kupić zawiniątka z liści bananowca zawierające świeże, mięsiste plastry tego produktu. Wytwarzanie tempehu i budowanie Tempeh-house'ów sięga 2000 letniej tradycji.

Oryginalnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale na świecie stał się popularny w dużych miastach Zachodu, gdzie pojawił się razem z przybyszami z Indonezji. Początkowo dostępny był tylko w rodzinnych barach, ale wraz z rosnącym zainteresowaniem na zdrową żywność, zaczął rozpowszechniać się w Europie, a potem w Stanach Zjednoczonych. Coraz więcej małych firm prowadzonych przez miłośników zdrowego stylu życia, głównie wegan i wegetarian propaguje modę na tempeh. Obecnie w dużych miastach, takich jak Londyn, Berlin, Bruksela, Amsterdam czy Nowy Jork można znaleźć go nie tylko w specjalistycznych sklepach z organiczną, ekologiczną czy egzotyczną żywnością, ale także i w zwykłych supermarketach. W Polsce całkiem niedawno zaczął pojawiać się w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, ale można go również nabyć w sprzedaży wysyłkowej.

Zaliczany jest aż do sześciu kategorii żywności: żywność pełnowartościowa (zawierająca wszystkie niezbędne i korzystne dla zdrowia składniki), prawdziwa żywność (naturalna, nieprzetworzona przemysłowo), żywność funkcjonalna (posiada właściwości korzystne dla zdrowia), żywność ekologiczna/organiczna (powstająca z naturalnych, niezanieczyszczonych surowców i w naturalny sposób), żywność wegańska (100% roślinna, odpowiednia dla wegan i wegetarian) oraz żywność bezglutenowa (białko roślinne tempeh, to białko całkowicie bezglutenowe).

Tuż obok tradycyjnego japońskiego natto jest jedynym całkowitym przetworem z soi, ponieważ zawiera całe jej ziarna pod postacią zwartych bloków. Ma apetyczną konsystencję i oryginalny, orzechowo-pieczarkowy smak.


Tempeh w liściach bananowca. Sakurai Midori [CC BY-SA 2.1 jp], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy