Tiramisu – właściwości i skład. Przepis na tiramisu

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż delikatna, kremowa i lekka konsystencja wręcz rozpływa się w ustach. Chociaż tiramisu posiada wysoką kaloryczność, to zajadając się nim można zapomnieć o wszelkich wyrzutach sumienia - jest grzechu wart. W czym tkwi sekret tiramisu?



Tiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. fot. pixabay.comTiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. fot. pixabay.com
  1. Tiramisu – co to takiego?
  2. Właściwości odżywcze tiramisu
  3. Tiramisu – w czym tkwi jego sekret?
  4. Jak przygotować tradycyjne tiramisu?
  5. Czy warto jeść tiramisu?

Tiramisu – co to takiego?

Tiramisu to najsłynniejszy deser włoskiego pochodzenia. Poza tym, że jest przepyszny, to banalnie łatwy w przygotowaniu. Składa się z ciasta biszkoptowego, nasączonego kawą i alkoholem, przełożonego delikatną masą, zazwyczaj jest to serek mascarpone. Tiramisu doczekało się wielu różnych wariantów, ale żaden z nich nie dorównuje oryginałowi.

Nazwa deseru wywodzi się z włoskich słów „tirami sù”, które dosłownie oznaczają „ocknij się”, „przebudź się”. W związku z tym, że jednym z jego składników jest kawa, to przypisuje mu się właściwości pobudzające. Włosi zazwyczaj zajadają się tiramisu na drugie śniadanie w zestawie z espresso. Zwrot „tirami sù” tłumaczy się również jako „popraw mi nastrój”, albo „poderwij mnie”.

Historia powstania tego deseru nie jest do końca taka oczywista. Pochodzenie słynnego tiramisu przypisuje sobie kilka włoskich miast: Wenecja (skąd pochodzi serek mascarpone), Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast opracowało własną recepturę na jego wykonanie i naturalnie - uważa go za najlepszy. Toskańczycy uparcie twierdzą, że twórcą tiramisu był ich książę Cosimo III de’Medici, który miał urozmaicać czas tym deserem w trakcie nudnych posiedzeń rady księstwa. Innego zdania są mieszkańcy Sienny, którzy uważają, że faktycznie Cosimo III miał swój udział w popularyzacji tiramisu, ale nie był on jego pomysłodawcą. Według nich deser został mu zaserwowany podczas jego wizyty w Siennie i nazwane zuppa del duca, czyli zupą księcia.

Zupełnie inną historię mają mieszkańcy Wenecji. Ich argumentem jest to, że najwyżsi urzędnicy weneccy zajadali się tiramisu jeszcze długo zanim rodzina Medicich zapisała się na kartach historii tego kraju. Jak głosi jedna z legend, przysmak ten zyskał na tak dużej popularności, ponieważ weneccy dworzanie odkryli, że jest silnym afrodyzjakiem. Co więcej, zalecano jedzenie porcji tiramisu przed przystąpieniem do miłosnych igraszek. Innym argumentem, który bardziej przemawia na korzyść  mieszkańców tego regionu Włoch jest to, że jednym ze składników był serek mascarpone, który stanowi nieodłączny składnik tego deseru – ówcześnie w Siennie i pozostałych rejonach Włoch nie był stosowany.

Pochodzenie tiramisu nie jest do końca znane, ale jedno jest pewne, że pierwszy przepis na klasyczny deser z serkiem mascarpone pojawił się w książkach kucharskich dopiero około 1960 roku.
Tiramisu składa się z ciasta biszkoptowego, nasączonego kawą i alkoholem, przełożonego delikatną masą, zazwyczaj jest to serek mascarpone. Fot. pixabay.com

Właściwości odżywcze tiramisu

Prawda jest taka, że tiramisu jest wysokokalorycznym deserem, o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz cukru. W związku z tym może się wydawać, że nie posiada żadnych wartości odżywczych. Jednak obecność kawy w zapewnia mu pewne walory prozdrowotne.
Okazuje się, że regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca oraz chorób neurodegeneracyjnych. Poza tym, ten czarny napój ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze, co tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju depresji. Wszystko za sprawą obecności przeciwutleniaczy i kofeiny w kawie. Z kolei dzięki zawartości w kawie związków polifenolowych, wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Kawa wspomaga także odchudzanie, podkręca metabolizm oraz przyspiesza spalanie tłuszczów.
Opracowanie własne
Niestety w klasycznym tiramisu znajduje się niewielka ilość witamin i składników mineralnych. Tiramisu dostarcza głównie wapnia i żelaza, a to za sprawą serka mascarpone. Wapń w odpowiednim stężeniu sprawia, że nasze kości i zęby są zdrowe, a krzepliwość krwi jest na odpowiednim poziomie. Odpowiednia zawartość tego pierwiastka rzutuje również na sprawne mięśnie, ukojenie nerwów, zdrowy sen oraz  pogodny nastrój.

Z kolei żelazo odgrywa ważną rolę w organizmie - jest składnikiem hemoglobiny, której zadaniem jest transport tlenu. Poza tym pierwiastek ten jest potrzebny do prawidłowego rozwoju, a także regeneracji tkanek. Co więcej, żelazo wzmacnia odporność i wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Jest ono niezbędnym składnikiem diety kobiety w ciąży, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega anemii.
Tiramisu bogate także w witaminę A oraz witaminę C. Pierwsza z nich ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu - wpływa na proces widzenia, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, pomaga walczyć z bakteriami i wirusami oraz dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie. To jeden z najważniejszych związków, który buduje odporność organizmu.

Także witamina C niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usprawnia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej.
Deser możemy udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami albo listkiem świeżej mięty, fot. pixabay.com

Tiramisu – w czym tkwi jego sekret?

Tiramisu to deser banalne prosty w przygotowaniu, składający się z niewielu składników. Jednak by zachwycał swoim smakiem, musi zostać wykonany ze składników wysokiej jakości. Podstawę stanowi mascarpone, czyli popularny włoski serek deserowy. Kolejnym podstawowym produktem są biszkopty  - najodpowiedniejsze będą długie i cienkie biszkopty dostępne w każdym sklepie spożywczym. Można również samodzielnie przygotować biszkopt i pociąć go na cienkie plastry. Pozostałe składniki to: kawa (najlepiej włoskie espresso), gorzka czekolada lub kakao, jaja oraz cukier lub cukier puder. Bardzo dodaje się alkohol (likier amaretto, czasem koniak, rum, brandy lub wino), którym nasącza się biszkopty.

Jednak tajemnicę idealnego tiramisu stanowi sposób jego podania. Najlepiej smakuje schłodzone i serwowane w szklanych pucharkach. Świetnie komponuje się smakowo w połączeniu z kawą espresso lub z kieliszkiem białego wina.

Jak przygotować tradycyjne tiramisu?

Składniki:
  • 350 ml mocnej kawy espresso
  • 4 żółtka + 2 białka
  • 25 ml likieru amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru pudru na puszysty, jasny krem – najlepiej to robić nad parą (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parująca wodą). Do żółtek stopniowo dodajemy likier, cały czas ubijając. Następnie porcjami dokładamy serek mascarpone (po 3 łyżki) i ciągle ubijamy do uzyskania jednolitej masy, aż krem będzie gęsty. W oddzielnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy do momentu, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Następnie łączymy krem z żółtek i masę z mascarpone delikatnie mieszając łyżką. Połowę biszkoptów na chwilę zanurzamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu, np. żaroodpornym lub pojedynczych salaterkach i posypujemy cienka warstwą kakao. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Ponownie oprószamy kakao. Smarujemy resztą kremu, ponownie posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na cała noc. Zamiast kakao, na samym wierzchu możemy posypać tiramisu płatkami czekoladowymi. Deser możemy udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami albo listkiem świeżej mięty.

Czy warto jeść tiramisu?

Tiramisu jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów na świecie. Dlatego nie ma się co dziwić, ze nie możemy mu się oprzeć i tak chętnie się nim zajadamy. Co prawda nie jest to deser, którym powinno się codziennie rozkoszować, ale czasami można sobie pozwolić na słodką chwilę zapomnienia. Ze względu na wysoką kaloryczność, tiramisu nie jest odpowiednim smakołykiem dla osób dbających o sylwetkę oraz cukrzyków.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://italtraveler.com/tiramisu/”; data dostępu: 2019-05-14
  2. “https://www.beescover.com/en/tiramisu-5-things-you-dont-know-about-this-famous-italian-cake/”; data dostępu: 2019-05-14
  3. “https://www.delallo.com/blog/tiramisu-italys-pick-me-up-dessert/”; data dostępu: 2019-05-14
  4. “Tiramisu: A Traditional Italian Desser”; data dostępu: 2019-05-14
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy