Truskawki – smaczne propozycje na sałatki z truskawkami

Truskawki, to witaminowa bomba, której właściwości odżywcze są nie do przecenienia. Są zdrowe, piękne i smaczne. Ich zapach zwiastuje nadchodzące lato, a wygląd sprawia, że trudno oderwać od nich wzrok. Truskawki ze śmietaną i cukrem, naleśniki z truskawkami, truskawkowy koktajl – jest wiele przepisów na dania z truskawkami. Jeśli jesteś fanem truskawek, ale masz dość tradycyjnych dań, mamy dla ciebie wyjątkowe propozycje. Pyszne letnie kompozycje zaskoczą smakiem.


Jesteśmy przyzwyczajeni do łączenia truskawek z innymi owocami. Ale okazuje się, że truskawki można z kojarzyć z mniej oczywistymi składnikami, takimi jak różnego rodzaju sery czy warzywa.
Serowo-truskawkowe inspiracje

Truskawki znakomicie komponują się z różnymi gatunkami sera. W połączeniu z mozzarellą, nadadzą sałatce wyraźny, trudny do zapomnienia smak. Dowodzi tego Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella – znakomita jako przekąska w gorący słoneczny dzień. Dodatek świeżych listków bazylii sprawi, że cała kompozycja zyska orzeźwiający akcent. A zrobienie sałatki? Zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

Przygotowanie:
1. Rozpocznij od zrobienia sosu. Zawartość opakowania wsyp do słoiczka, dodaj 3 łyżki przegotowanej wody oraz olej. Zakręć słoiczek. Następnie kilka razy energicznie nim potrząśnij, dzięki czemu sos dokładnie się wymiesza i powstanie pyszny dressing do sałatki.
2. Sałatę umyj i osusz. Potem przełóż ją do salaterki lub na półmisek. Umyte truskawki obierz, osusz i podziel na połówki.
3. Na sałacie ułóż kawałki truskawek. Odsącz ser z zalewy, kulki rozłóż obok truskawek. Całość polej obficie dressingiem i udekoruj bazylią.
4. Sałatkę serwuj z grillowaną bagietką.
Jeśli natomiast lubujemy się w nieco bardziej wyrazistych w smaku serach, szef kuchni Knorr proponuje przygotować Sałatkę z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami, w której owoce połączymy z serem camembert. Garstka włoskich orzechów, cykoria, Sos sałatkowy francuski i na talerzu ląduje niezwykle smakowity kąsek. Lekko, aromatycznie, smacznie!
Oryginalna sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami

Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

Przygotowanie:
1. W kubku połącz ze sobą trzy łyżki wody, oliwę oraz sos Knorr. Dokładnie wymieszaj, by stworzyć  idealnie doprawiony sos.
2. Liście cykorii porozdzielaj, umyj i osusz. Następnie ułóż je na półmisku. Truskawki umyj i oczyść. Następnie podziel je na połówki. Ser pokrój w średniej wielkości kawałki.
3. Rozgrzej patelnię, upraż na niej orzechy. Następnie je ostudź.
4. Na talerzu rozłóż liście sałaty, kawałki sera i połówki truskawek. Sałatę polej sosem i posyp obficie orzechami.
5. Sałatka będzie zdrowsza i bardziej efektowna, gdy wierzch potrawy posypiemy kiełkami słonecznika.
Ser pleśniowy
Ser pleśniowy - fot. pixabay.com/EME
A dla fanów zarówno truskawek, jak i serów pleśniowych – Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym. Połączenie godne prawdziwych smakoszy, bo w kompozycji znajdziemy ponadto roszponkę, sałatę masłową, a nawet pomarańczę. Harmonia smaków, którą zachwycimy naszych gości w letni ciepły wieczór.
Truskawki z zieleni

Warto dodać, że do sałatek z udziałem truskawek pasują różne gatunki sałat. Możemy wykorzystać najpopularniejszą sałatę masłową, ale bardzo dobrze sprawdzą się też rukola czy roszponka. Dobrym pomysłem jest też łączenie różnych sałat w jednej kompozycji. Wpływa to na jej atrakcyjność – różne kolory i faktury składników przyciągają wzrok gości i zaostrzają ich apetyty.

Jak postępować z truskawkami?

Wiemy, że nie zawsze truskawki smakują tak pysznie, jak sobie wyobrażamy. Dlatego warto posłuchać kilku rad szefa kuchni Knorr, by w sałatce pięknie się prezentowały i smakowały naprawdę wyśmienicie:
  • Najlepsze są owoce małe i średnie o intensywnym czerwonym kolorze.
  • Warto powąchać truskawki przed ich zakupem – szypułka powinna pachnieć słodko.
  • Truskawki są owocami delikatnymi, dlatego najlepiej zjeść je lub użyć ich do sałatki w dniu zakupu. Nie kupuj ich na zapas – zawsze lepiej robić to na bieżąco. Jeśli natomiast część z nich musisz przechować, nie wkładaj ich do lodówki – mogą wchłonąć zapach innych produktów i stracić smak.
  • Nie myj truskawek wcześniej, ale dopiero tuż przed ich użyciem – dodaniem do sałatki.
  • Smacznego!

Ekologia.pl

Ocena (4.4) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy