Wegański obiad na szybko - orzechowy makaron z dynią piżmową

Są szybkie, proste i smaczne – dania z makaronem  idealnie sprawdzają się wtedy, kiedy nie chcemy lub nie mamy ochoty pocić się nad garami. No chyba, że decydujemy się przygotować makaronu domowej roboty. Ale to już inna historia.



Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Orzechowy makaron z kremem z pieczonej dyni piżmowej, to ulubione danie typu „fast-healthy-vegan-food”. To szybkie danie jest dobre, bo jest szybkie i dobre. Do tego jest też to ukłon w stronę tego, co oferuje nam jesień. Skusicie się?
Składniki (na dwie porcje):
Makaron:

Dyniowy krem:
  • 1,5 szklanki zmiksowanej pieczonej dyni piżmowej
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (rzepakowego lub oliwy z oliwek)
  • przyprawy: kurkuma, Zatar (albo tymianek i sezam), papryczka chili, sól morska, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
  1. Dynię piżmową, przekrojoną na pół i przykrytą folią aluminiową, pieczemy piekarniku w 180 st. C, do momentu aż będzie miękka. Razem z dynią do piekarnika wrzucamy gałązkę pomidorków koktajlowych, by zmiękły i się odrobinę przyrumieniły (ok. 20 minut) Po wystudzeniu dynię obieramy ze skórki i blendujemy z czosnkiem na gładką masę. Dyniowe piure przyprawiamy i dusimy przez moment na oleju kokosowym.
  2. Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. Do odcedzonego makaronu dodajemy pokruszone orzechy, nasiona, polewamy olejem kokosowym i smażymy przez chwilę na patelni. Na koniec doprawiamy do smaku.
  3. Makaron podajemy z kremem dyniowym i podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]


Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

Ekologia.pl (JSz)

Ocena (5.0) Oceń: