Są szybkie, proste i smaczne – dania z makaronem idealnie sprawdzają się wtedy, kiedy nie chcemy lub nie mamy ochoty pocić się nad garami. No chyba, że decydujemy się przygotować makaronu domowej roboty. Ale to już inna historia.
![Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]](http://zasoby.ekologia.pl/artykulyNew/22141/xxl/vegeluv-weganski-blog10_800x600.jpg)
Orzechowy makaron z kremem z pieczonej dyni piżmowej, to ulubione danie typu „fast-healthy-vegan-food”. To szybkie danie jest dobre, bo jest szybkie i dobre. Do tego jest też to ukłon w stronę tego, co oferuje nam jesień. Skusicie się?
Makaron:
- makaron (tutaj można wybrać swój ulubiony rodzaj)
- garść orzechów włoskich
- garść pestek dyni
- łyżeczka ziaren sezamu
- 3-4 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie może być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- garść świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
- sól morska
- gałązka pomidorków koktajlowych
Dyniowy krem:
- 1,5 szklanki zmiksowanej pieczonej dyni piżmowej
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (rzepakowego lub oliwy z oliwek)
- przyprawy: kurkuma, Zatar (albo tymianek i sezam), papryczka chili, sól morska, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Dynię piżmową, przekrojoną na pół i przykrytą folią aluminiową, pieczemy piekarniku w 180 st. C, do momentu aż będzie miękka. Razem z dynią do piekarnika wrzucamy gałązkę pomidorków koktajlowych, by zmiękły i się odrobinę przyrumieniły (ok. 20 minut) Po wystudzeniu dynię obieramy ze skórki i blendujemy z czosnkiem na gładką masę. Dyniowe piure przyprawiamy i dusimy przez moment na oleju kokosowym.
- Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. Do odcedzonego makaronu dodajemy pokruszone orzechy, nasiona, polewamy olejem kokosowym i smażymy przez chwilę na patelni. Na koniec doprawiamy do smaku.
- Makaron podajemy z kremem dyniowym i podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Ekologia.pl (JSz)