Wegańskie brownie z jagodami - przepis

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ] Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy się z zakalcem. Ale takie właśnie ma być. Jedno jest pewne – brownie to ciasto o dużym potencjale, które może nas zaskoczyć prostotą i bogactwem smaku.


Brownie to ciasto szybkie, proste i smaczne. Z reguły w przepisie dominują jajka i duże ilości czekolady. My polecamy przepis Amelii Romańskiej na wegańskie brownie, bez jajek, za to z bananami i z mazurskimi jagodami.


Wegańskie brownie z jagodami

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz jagód) wrzucić do blendera (banany mogą być pokrojone w plastry) i zmiksować na gładką masę. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch wrzucić zamrożone jagody delikatnie oprószone mąką.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni (warto sprawdzić wykałaczką lub szpatułką czy jest już gotowe – nie powinno oblepiać wykałaczki, ale nie należy go też przesuszać.

Po upieczeniu brownie było bardzo wilgotne i „ciężkie”. Można dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Podanie z bitą śmietaną kokosową to już czysta rozpusta!


Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]



Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat jest zdeklarowaną weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy