Wegańska Wigilia - przepisy na 12 wegańskich potraw

Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Przedstawiamy przepisy na dwanaście niekoniecznie tradycyjnych potraw, które usatysfakcjonują wegan, jak i nie-wegan.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

Przygotowanie:
Zakwas buraczany: buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie układamy je w dużym słoju, zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z dwoma startymi ząbkami czosnku i dodajemy skórkę razowego chleba. Słój przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.

Barszcz:
Opłukane suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez klika godzin, następnie gotujemy. Oddzielnie przygotowujemy około dwa litry wywaru warzywnego. Do ugotowanego wywaru dodajemy 1 szklankę zakwasu buraczanego, mieszamy, nie gotujemy. Dodajemy pokrojone w paski ugotowane grzyby i gotowe.
Zupa grzybowa po kasztelańsku

Składniki:
  • suszone borowiki - 30 dekagramów
  • bulion warzywny albo grzybowy - 1 sztuka
  • wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • przesiana mąka - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • ziarna czarnego pieprzu - 5 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • margaryna - 3 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • por - 30 dekagramów
  • marchew - 50 dekagramów
  • włoszczyzna - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 1 sztuka

Przygotowanie:
Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj. Cebulę i woszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj. Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 min. Mąkę rozprowadź z wodą, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.
Zdjęcie: Międzybrodzkie Makarony
Łazanki z kapustą i grzybami

Kapusta i grzyby to podstawowe składniki świątecznych dań. Jak w pyszny i świąteczny sposób połączyć te dwa składniki?

Składniki:

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy. Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki. Na oleju musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą

Składniki na około 20 pierogów:

Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie farszu:
Dynię piec przez około 40 minut w 180 st. C. Soczewicę dokładnie wypłukać i gotować w 1 szklance wody około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, następnie zeszklić na oleju rzepakowym (około 5 minut). Dynię zmiksować z soczewicą. Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i wymieszać. Można ewentualnie dodatkowo doprawić, ale ten zestaw jest dość aromatyczny i ostry.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i zalewamy około 1 szklanką gorącej wody. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodając dodatkową wodę) do momentu, aż będzie jednolite i będzie odklejało się od dłoni. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego należy wyciąć koła  (używając szerokiej szklanki). W środek koła wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Tak klejone pierogi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżki oleju (aby się nie kleiły do siebie podczas gotowania i na talerzu). Były gotowe po kilku minutach (1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Najlepiej smakują z patelni, podane z cebulką smażoną na oleju rzepakowym.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Wegański bigos z kapustą i grzybami

Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz biały
  • sól jodowana
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki czerwonego wina, kostka warzywna

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy. Świeżą kapustę  oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i szatkujemy w bardzo cienkie paski. Mieszamy, a następnie dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem odrobiny wody i połowy ilości oleju rzepakowego. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Podobnie grzyby, rodzynki, liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawiamy 1/2 łyżeczką czarnego pieprzu. Tak przygotowany bigos dusimy na bardzo małym ogniu, często mieszając aby się nie przypalił.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Kutia bez glutenu

Za kilka dni Wigilia. W niektórych domach tradycyjnie przygotowuje się kutię na „dobicie” wigilijnej kolacji. W tym roku zachęcamy o wypróbowania wersji bezglutenowej, w której pszenicę zastępujemy czarnym ryżem. Może przypadnie Wam do gustu.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

Przygotowanie:
Ryż płuczemy i gotujemy w 2 szklankach wody przez około 20-30 minut. Zmielony mak gotujemy według przepisu i odsączamy wodę. Bakalie kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy miód, wanilię i wstawiamy do lodówki, by się schłodziło. Dobór dodatków – bakalii jest oczywiście bardzo indywidualny.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Wegański pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich

Wegański pasztet w wersji minimalistycznej. W roli głównej tylko dwa składniki – bakłażan i orzechy.

Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie (około 45 minut)

Składniki:

Przygotowanie:
Bakłażany (w całości) pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 45-60 minut (aż były w całości mięciutkie). Można też piec je w blasze przykryte folią aluminiową – tak, aby nie wyschły. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.

Orzechy miksujemy na pył w blenderze, dodaujemy upieczone bakłażany, cebulę, czosnek, siemię i przyprawy i miksujemy przez kolejne 3-4 minuty. Masa na pasztet powinna wyjść gęsta, jednolita i aksamitna. Zmiksowaną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Pasztet świetnie się kroi, rozsmarowuje i jest bardzo aromatyczny.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Pasztet z ciecierzycy

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 50-60 minut

Składniki:

Przygotowanie:
Ciecierzycę przed gotowaniem moczymy przez całą noc, po czym kilkukrotnie płuczemy. Wymoczoną soczewicę gotujemy  w nieosolonej wodzie około godziny. Następnie miękkie ziarna miksujemy z olejem na gładką masę. Marchew, pieczarki, natkę pietruszki, selera, por i czosnek również miksujemy. Całość łączymy, doprawiamy do smaku, dodajemy agar agar i dokładnie mieszamy. Wkładamy do tzw. keksówki i pieczemy przez około 50-60 minut, aż się przyrumieni na złoty kolor. Spożywamy po wystygnięciu – wtedy najlepiej się kroi.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Krem z suszonych fig RAW

Ten super zdrowy krem-dżem z suszonych fig można zaliczyć do surowej kuchni witariańskiej, zachowuje mnóstwo naturalnych składników odżywczych i witamin, bo nie poddajemy go obróbce termicznej.

Czas przygotowania: 10 minut + namaczanie fig

Składniki:
  • 1/2 kg suszonych fig
  • sok z 2 dużych pomarańczy
  • przyprawy: laska wanilii, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Figi płuczemy w chłodnej wodzie, usuwamy twarde końcówki. Wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy nim figi na kilka godzin (można zostawić na noc). Następnie figi wraz z sokiem blendujemy przez około 4-5 minut. Pod koniec dodajemy wanilię, cynamon i gałkę i gotowe! Bardzo proste i bardzo smaczne.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Domowe podpłomyki na szybko

Ciężko, to nazwać pieczywem, gdyż z wyglądu przypominają raczej placki. Nazwijmy je roboczo podpłomykami! Przygotowanie jest całkiem proste – koniecznie wypróbujcie.

Czas przygotowania: 10 minut + smażenie

Składniki:
  • zmielone ziarno orkiszu – 2 porcje (1 szklanka)
  • zmielone ziarno żyta – 1 porcja (1/2 szklanki)
  • sól morska (1 łyżeczka)
  • gorąca woda (1 szklanka)
  • dowolne dodatki: sezam, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni, orzechy, ząbek czosnku, itp.

Przygotowanie:
Żyto i orkisz mielimy w młynku do kawy na grubą śrutę zbożową. Zboża mieszamy z solą, dowolnymi dodatkami i zalewamy gorącą wodą. Na początku mieszamy łyżką, potem ugniatamy ręcznie. Tak przygotowane ciasto układamy na papierze do pieczenia w formie walca, z którego później można oddzielać porcje. Odstawiamy na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto można odstawić do lodówki na dłużej, nawet kilka dni i piec / smażyć placki bezpośrednio przed posiłkiem. Ciepłe smakują najlepiej.

Po minimum 30 minutach kroimy ciasto na około centymetrowe plastry i formujemy w cieńsze placki (można też rozwałkować – choć ręczne formowanie jest znacznie szybsze). Podsmażamy z obu stron na gorącej patelni (7 w skali od 0-10) na kropli oliwy z oliwek – aż będą rumiane.
Fot. Amelia Romańska [http://vegeluv.org/ ]
Wegański tort bez pieczenia

Efektowny, pyszny i łatwy w przygotowaniu − w sam raz na grudniowe świętowanie!  Czekoladowy tort bez pieczenia mimo, że ma dużo kalorii, to zawiera też sporo dobrego.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na spód:

Składniki na masę:

Przygotowanie:
Składniki na spód mieszamy i miksujemy na kleistą masę −  orzechy nie muszą być całkowicie rozdrobnione, ale masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Zmiksowaną masę na spód przekładamy do tortownicy i wyrównujemy łyżką.  Składniki na kremową masę miksujemy przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Tort schłodzić (najlepiej przez noc), udekorować żurawinami i konsumować. Spróbuj i podaj dalej.
Kompot z suszonych owoców, fot. shutterstock
Kompot z suszonych owoców

Składniki:

Przygotowanie:
Suszone owoce płuczemy i moczymy przez około 30-40 minut w wodzie z dodatkiem przypraw. Gotujemy przez około pół godziny, doprawiając do smaku miodem i cynamonem. Zdejmujemy kompot z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Amelia Romańska; “Większość przepisów pochodzi ze strony vegeluv.org”; data dostępu: 2018-12-10
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy