Wegetariańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc

Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a menu jest elementem tradycji. Na szczęście te same potrawy możemy przygotować na różne sposoby, w różnych wariantach – także wegetariańskich.




Tradycja zobowiązuje, a żurek, majonez, chrzan, czy pasztet, to smaki, które nieodmiennie kojarzą się z wielkanocnym menu. Na stole nie może zabraknąć także pachnących skórką pomarańczową drożdżowych babek i kolorowych, lukrowanych mazurków. W niniejszym artykule podajemy kilka prostych przepisów na świąteczne smakołyki.

Żurek
Składniki:

Sposób przygotowania:
Gotujemy osoloną wodę z grzybami. W międzyczasie obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka – woda powinna zakryć warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na gazie przez 15 minut, aż ziemniaki się ugotują, a potem dolewamy zakwas z butelki i dodajemy pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe; całość gotujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy 3-4 czubate łyżki chrzanu. Opcjonalnie można dodać również śmietanę sojową do smaku (aby się nie zważyła, należy rozmieszać ją w osobnej miseczce z niewielką ilością gorącej zupy i stopniowo dodawać do garnka).
Wegański żurek można podawać z podsmażanymi pieczarkami. Fot. pixabay.com
Czerwona soczewica. unsplash-logoMonika Grabkowska


Pasztet z soczewicy
Składniki:

Przygotowanie:
Cebulkę dusimy na oleju rzepakowym, po ok. 2 minutach dodajemy startą marchew i imbir, dusimy przez kolejne 2 minuty. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem miksujemy i studzimy. Dodajemy jajka lub siemię lniane i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 160⁰C przez 30 minut.
Wegański majonez

Składniki:

Przygotowanie:
Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki, musztardę i sok z cytryny ucieramy mikserem na gładką masę. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej. Gdy majonez osiągnie prawidłową gęstość, doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.
Wegański sernik z sosem z mango. Fot. pixabay.com


Wegański sernik z nerkowców

Składniki na sernik:

Składniki na kruchy spód:

Polewa:


Jedno dojrzałe mango


Przygotowanie:
Orzechy zalać zimną wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia zacząć od przygotowania spodu. Wszystkie składniki na spód – orzechy i daktyle – zmiksować na gładką masę.

Następnie należy dokładnie wypłukać orzechy nerkowca i umieścić je wraz z resztą składników w blenderze. Miksować przez około 3-5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do tarty wyłożyć folią spożywczą, następnie wysypać zmiksowany spód. Kiedy cały spód jest gotowy wylać na niego krem z nerkowców. Odłożyć na 2 godziny do zamrażalnika a godzinę przed podaniem przełożyć go do lodówki. Przed podaniem można polać sosem z mango i gotowe.
Mazurek kajmakowy

Składniki na kajmakowy krem:

Składniki kruchy spód:
  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Przygotowanie polewy kajmakowej trwa dosyć długo, więc trzeba zacząć odpowiednio wcześniej. Mleko i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3-5 godzin, mieszając co jakiś czas, tak by masa się nie przypaliła. Masę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy.

Kruchy spód: margarynę rozcieramy mikserem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy. Dodajemy 2 łyżki chłodnej wody, formułujemy kulę z ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy oliwą, oprószamy bułką tartą, wykładamy cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gorący kajmak wykładamy na ciasto – dekorujemy migdałami, pestkami dyni lub suszonymi owocami.
Tradycyjny mazurek kajmakowy. Fot. pixabay.com
Ekologia.pl,


Bibliografia

  1. “Przepisy pochodzą ze strony: Centrum Medyczne VIMED”; ;
Ocena (4.1) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy