Z wizytą w kuchni u Świętego Mikołaja

Z filmów dowiadujemy się, że dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają Świętemu Mikołajowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co ten hojny staruszek je na co dzień?



Copyright: VisitrovaniemiCopyright: Visitrovaniemi

Święty Mikołaj mieszka w Laponii, które obejmuje północną część Półwyspu Skandynawskiego i Półwysep Kolski. Laponia wysunięta jest daleko na północ, co sprawia, że jest tam bardzo zimno. A to odbija się na specyfice kulinarnej, które wcale nie opiera się na ciasteczkach i mleku.

Rdzennych mieszkańców Laponii jest zaledwie 100 tysięcy, którzy są w mniejszości. Jak pokazują statystyki najliczniejszą reprezentację mają renifery. Renifery, nie należą do zwierząt domowych, ale są często wykorzystywane przez ludzi. Czy to jako zwierzęta wierzchowe, pociągowe, ale szczególnie cenione są za swoje mięso. Mięso z renifera jest stałym przysmakiem w wielu skandynawskich krajach, także w Finlandii, a zwłaszcza w mroźnej Laponii.

„Charakteryzuje się dużą wartością energetyczną i jest źródłem korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych” –  podkreśla żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska.

Charakterystycznym daniem dla tych regionów jest smażone mięso z renifera serwowane z jagodowym sosem oraz duszony renifer podawany z borówkami.

Pomocnicy Świętego Mikołaja w przerwach od wytężonej pracy serwują mu zapewne popularną w Laponii zupę rybną z łososia. Lohikeitto, bo tak się nazywa się to danie, jest bardzo sycąca, albowiem oprócz rybnych filetów dodawane są do niej jeszcze ziemniaki, por oraz śmietana.

Zupa rybna z łososia Lohikeitto

Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondelku na roztopionym maśle, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę dusić. Dodać bulion, liść laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Łososia (bez skóry) pokroić w większą kostkę (taką, by się nie rozpadł w czasie gotowania). Dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Chwilę pogotować, aż łosoś będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić zupę do przestygnięcia. Rozmieszać mąkę z mlekiem i dodać do zupy razem ze śmietaną i zagotować. Przed podaniem dodać do zupy koperek, serwować zupę z kawałkami łososia.
Lohikeitto. By Tuijasal (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Pierog karelski.By Jarno Elonen (photo taken by Jarno Elonen) [Public domain], via Wikimedia Commons


Pierogi karelskie (fin. karjalanpiirakat)

przepis na ok. 30 sztuk
Farsz:
  • 500 ml wody
  • 250 g ryżu (takiego, który po gotowaniu będzie się kleił, długoziarnisty się nie nadaje)
  • 1 litr mleka
  • ok. 2 łyżeczek soli

Ciasto:
  • 200 ml wody (ilość orientacyjna)
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 700 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i 300 g mąki pszennej (z dodatkiem mąki pszennej ciasto będzie bardziej plastyczne)

Do namaczania upieczonych pierogów:
  • 50 g masła
  • 100 ml wody lub mleka

Wykonanie farszu ryżowego:
Zagotować wodę i do wrzątku wrzuć ryż. Gotować do momentu, kiedy ryż całkowicie pochłonie wodę. Dodać mleko i gotować na małym ogniu ok. 30 minut często mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Wykonanie ciasta, lepienie pierogów i pieczenie:
Wymieszać składniki i zagnieść ciasto, którego konsystencja powinna przypominać ciasto na polskie pierogi – czyli powinno być zwarte. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt suche i kruche – podlać wodą a jeśli jest zbyt luźne – podsypać mąką. Uformować ciasto w wałek – tak, trzeba to powiedzieć: wyglądem będzie przypominał pasztetową.  Podzielić go na ok. 30 części. Jeśli chcemy mieć większe pierogi ciasto możemy podzielić na mniej części, jeśli mniejsze – na więcej. Pocięte cząstki uformować ręcznie w płaskie placuszki. Przykryć folią spożywczą, żeby nie wyschły kiedy podczas formowania pierogów. Każdy z placuszków należy bardzo cienko rozwałkować – ideałem jest placek w kształcie owalu. Nałożyć na rozwałkowany placek porcję farszu ryżowego zostawiając ok. centymetrowy margines po jego brzegach. Zawijać i ściskać kciukiem i palcem wskazującym ciasto z brzegów placka nadając im „falbankowe” wykończenie. Nagrzać piekarnik do 250°C. Pierogi wyłożyć na blachę (można ją posypać mąką) i piec przez ok. 15 minut. Pierogi powinny nabrać rumianego koloru.

Pierogi podajemy i konsumujemy ciepłe. Najlepiej smakują z masłem wymieszanym z posiekanym jajem na twardo.
Ekologia.pl


Bibliografia

  1. “http://www.finland-consul.pl/112/kuchnia-finska”; data dostępu: 2016-12-01
  2. “http://www.finland.pl/public/default.aspx?contentid=247716&nodeid=40900&contentlan=22&culture=pl-PL”; data dostępu: 2016-12-01
  3. “http://babeczkapiecze.blogspot.com/2013/08/finska-zupa-z-ososia-lohikeitto.html”; data dostępu: 2016-12-01
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy