Z wizytą w kuchni u Świętego Mikołaja

Copyright: Visitrovaniemi Copyright: Visitrovaniemi

Z filmów dowiadujemy się, że dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają Świętemu Mikołajowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co ten hojny staruszek je na co dzień?


Święty Mikołaj mieszka w Laponii, które obejmuje północną część Półwyspu Skandynawskiego i Półwysep Kolski. Laponia wysunięta jest daleko na północ, co sprawia, że jest tam bardzo zimno. A to odbija się na specyfice kulinarnej, które wcale nie opiera się na ciasteczkach i mleku.

Rdzennych mieszkańców Laponii jest zaledwie 100 tysięcy, którzy są w mniejszości. Jak pokazują statystyki najliczniejszą reprezentację mają renifery. Renifery, nie należą do zwierząt domowych, ale są często wykorzystywane przez ludzi. Czy to jako zwierzęta wierzchowe, pociągowe, ale szczególnie cenione są za swoje mięso. Mięso z renifera jest stałym przysmakiem w wielu skandynawskich krajach, także w Finlandii, a zwłaszcza w mroźnej Laponii.

„Charakteryzuje się dużą wartością energetyczną i jest źródłem korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych” –  podkreśla żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska.

Charakterystycznym daniem dla tych regionów jest smażone mięso z renifera serwowane z jagodowym sosem oraz duszony renifer podawany z borówkami.

Pomocnicy Świętego Mikołaja w przerwach od wytężonej pracy serwują mu zapewne popularną w Laponii zupę rybną z łososia. Lohikeitto, bo tak się nazywa się to danie, jest bardzo sycąca, albowiem oprócz rybnych filetów dodawane są do niej jeszcze ziemniaki, por oraz śmietana.

Zupa rybna z łososia Lohikeitto

Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondelku na roztopionym maśle, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę dusić. Dodać bulion, liść laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Łososia (bez skóry) pokroić w większą kostkę (taką, by się nie rozpadł w czasie gotowania). Dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Chwilę pogotować, aż łosoś będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić zupę do przestygnięcia. Rozmieszać mąkę z mlekiem i dodać do zupy razem ze śmietaną i zagotować. Przed podaniem dodać do zupy koperek, serwować zupę z kawałkami łososia.


Lohikeitto. By Tuijasal (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy