Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody

Idealnym rozwiązaniem na jesienne chłody są rozgrzewające, pożywne zupy. Tym razem proponujemy przepis na sycący krem jarzynowy.



fot. shutterstockZupa krem z warzyw, fot. shutterstock
Składniki:

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
Smacznego!
Ekologia.pl (JSz)
Ocena (3.7) Oceń: