Zupa z dyni idealna na jesienne chłody

Jest olbrzymia, pomarańczowa, a przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się w gotowaniu. A najlepiej smakuje w postaci pysznej, rozgrzewającej i pożywnej zupy.



Fot.: Międzybrodzkie MakaronyFot.: Międzybrodzkie Makarony

Na początek trzeba coś wyjaśnić – dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem. Dobroczynne właściwości dyni znane są od wielu lat i jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych.
Skoro mamy jesień, to warto sięgnąć po zupę z dyni, która nie tylko rozgrzeje, ale i skutecznie nasyci.

Składniki:
  • makaron nitki (1 paczka)
  • dynia (ok. 1 ½ kg)
  • cebula -  2 średnie szt.
  • kapary z zalewy (1 łyżka)
  • płatki chili  (¼  łyżeczki)
  • olej - 3 łyżki
  • słodka śmietanka (100ml)
  • woda   
  • sól do smaku                                               


Przygotowanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.
Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Ekologia.pl

Ocena (3.8) Oceń: