Aktywiści okupowali restaurację Gesslera domagając się redukcji mięsa w menu | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Aktywiści okupowali restaurację Gesslera domagając się redukcji mięsa w menu

Aktywiści okupowali restaurację Gesslera domagając się redukcji mięsa w menu

Aktywiści z Animal Rebellion Poland okupowali znaną krakowską restaurację, domagając się systemowej promocji diety roślinnej.

Źródło: Aktywiści Extinction Rebellion Kraków

Źródło: Aktywiści Extinction Rebellion Kraków

W piątek wieczorem aktywiści ruchu Animal Rebellion okupowali stoliki krakowskiej restauracji A’la Carte należącej do Adama Gesslera. Ekolodzy siedzieli na swoich miejscach pomimo braku rezerwacji. Wbrew naleganiom obsługi restauracji nie zamawiali potraw i przez 2 godziny odmawiali opuszczenia miejsc, ostatecznie wychodząc za namową policji. Trzymali przed sobą własne “menu” z napisem “Posiłek, który nie cierpiał smakuje lepiej”.

– System hodowli przemysłowej przysparza strasznych cierpień zwierzętom. Ponadto produkcja mięsa dewastuje środowisko naturalne, jest odpowiedzialna, według różnych szacunków, za kilkanaście procent emisji gazów cieplarnianych na świecie. Hodowla zwierząt przyczynia się też do zjawisk takich, jak zanieczyszczenia, utrata bioróżnorodności, zużycie wody. Dieta roślinna jest zdecydowanie lepsza dla planety – twierdzi aktywistka.

Głównym celem aktywistów jest dotrzeć do świadomości społecznej, a w konsekwencji do władz. “Nie zamierzamy zakazywać jedzenia mięsa ani zmuszać do jedzenia robaków. Jednak redukcja jego spożycia i w Polsce, i globalnie jest konieczna. Rolą władz będzie wdrażanie polityk, które to ułatwią.”

Ponadto akcja miała wywrzeć presję na restauratorów, by w ich ofertach menu znalazło się więcej dań wegańskich i wegetariańskich.

Ekologia.pl
4.9/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Czemu jakieś nawiedzone indywidua mają czelność zaglądać innym w talerze??

Kto im broni otworzyć własną restaurację i skomponować menu jakie im odpowiada?

Kto im broni otworzyć własną restaurację i skomponować menu jakie im odpowiada?