Będzie więcej “Chrupiących robaczków”. Ten popularny sklep rozszerza ofertę owadów jadalnych | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Będzie więcej “Chrupiących robaczków”. Ten popularny sklep rozszerza ofertę owadów jadalnych

Będzie więcej “Chrupiących robaczków”. Ten popularny sklep rozszerza ofertę owadów jadalnych

Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 2023/5 wywołało niemałe poruszenie na rynku spożywczym. Na podstawie tego dokumentu dwa nowe gatunki owadów – pleśniakowiec lśniący i świerszcz domowy – można sprzedawać w celach spożywczych w Unii Europejskiej. Odpowiadając na ten trend, Carrefour Polska rozszerza swoją ofertę o kolejne produkty firm Foodbugs oraz Robaki Z Paki, które klienci mogą znaleźć już w 5 warszawskich sklepach.

Fot. Charoen Krung Photography/Shutterstock

Fot. Charoen Krung Photography/Shutterstock
Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności, co otwiera drogę do wprowadzania do oferty sklepów nowych innowacyjnych produktów. Owady jadalne dostępne są już w 5 sklepach Carrefour Polska w Warszawie, w których znajdziemy m .in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, chipsy z czosnkiem i wasabi czy “Chrupiące robaczki” z chilli albo solą.

– Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów – komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.

Skąd ten owadzi trend?

Hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt. Poza tym owady stanowią również źródło wartości odżywczych – przekonują naukowcy.

– „Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego – związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego” – mówi mgr inż. Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Póki co spożywanie owadów jest tematem tabu w Polsce i na długo pozostanie w sferze ciekawostek kulinarnych. Ale na spożywczej mapie Polski pojawia się coraz więcej firm, dzięki którym, możemy spróbować tych niecodziennych produktów.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. “Carrefour Polska rozszerza ofertę owadów jadalnych odpowiadając na najnowsze trendy rynkowe”; data dostępu: 2023-04-14;
4.8/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments