Grycan rezygnuje z jajek z chowu klatkowego
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Grycan rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

Grycan rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

pixabay.com
pixabay.com

Firma Grycan – lody od pokoleń wycofuje z użycia jajka z chowu klatkowego. Ze wszystkich swoich produktów firma przewiduje wycofać jajka „trójki” do 2023 roku.

Firma już zaczęła wprowadzać zmiany w pracowniach cukierniczych i lodziarnio-kawiarniach, gdzie już dziś używane są przede wszystkim jaja z wolnego wybiegu i z chowu ściółkowego.

‒ Firma Grycan docenia wszelką działalność na rzecz zwierząt hodowlanych i popiera ideę poprawy warunków życia tych zwierząt w całej rozciągłości. To znacząca dla nas decyzja, cieszymy się, że udało nam się ją podjąć ‒ zaznacza Marcin Snopkowski, dyrektor zarządzający firmy.

Grycan to kolejna firma, która decyduje się na taki krok. Z jajek oznaczonych cyfrą 3 zrezygnowali już między innymi producenci lodów i kawiarnie: Unilever (Algida), Zielona Budka, Lody Koral, A. Blikle, Green Cafe Nero czy Starbucks.

Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki

4.9/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments