IJHARS informuje, kto fałszuje żywność
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko IJHARS informuje, kto fałszuje żywność

IJHARS informuje, kto fałszuje żywność

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Dzięki nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mają obowiązek podawania do publicznej wiadomości danych na temat przedsiębiorców, którzy fałszują żywność.

Według art. 29 ust. 5 ustawy, „informacje zawarte w decyzjach, o których mowa w ust. 1, dotyczące zafałszowania artykułów rolno-spożywczych, podaje się do publicznej wiadomości, z pominięciem informacji stanowiących tajemnice przedsiębiorstwa oraz inne tajemnice podlegające ochronie na podstawie przepisów odrębnych”.

Pierwsza decyzja została wydana przez WIJHARS 19 stycznia 2009 r., a ostatnia – 30 grudnia 2009 r. Do 10 marca 2010 r. na stronie IJHARS zostały opublikowane informacje z 92 decyzji dotyczące 49 przedsiębiorców.

Przedmiotem 92 decyzji były następujące grupy artykułów rolno-spożywczych:

  • zboża i jego przetwory (chleb i bułka tarta) – 26, w stosunku do 15 przedsiębiorców,
  • makarony – 21, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
  • mięso i jego przetwory – 15, w stosunku do 7 przedsiębiorców,
  • ryby – 7, w stosunku do 6 przedsiębiorców,
  • mleko i jego przetwory – 4, w stosunku do 4 przedsiębiorców,
  • orzechy – 4, w stosunku do 1 przedsiębiorcy,
  • słodycze – 4, w stosunku do 2 przedsiębiorców,
  • napoje bezalkoholowe – 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
  • wina – 3, w stosunku do 2 przedsiębiorców,
  • wyroby garmażeryjne – 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
  • herbata – 2, w stosunku do 1 przedsiębiorcy.

Źródło: IJHARS

4.8/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments