Olejek z lebiodki pospolitej (Origanum vulgare), lepiej znanej jako przyprawa oregano, dorównuje syntetycznym pestycydom pod względem skuteczności działania na szkodniki niszczące ziarno - informuje "Journal of The Science of Food and Agriculture".

Oregano najpopularniejsza jest jako przyprawa, powszechnie kojarzona z pizzą. Jednak od dawna jest znana z właściwości owadobójczych - wydaje się, że hamuje składanie przez owady jaj i utrudnia rozwój larw.
Dr Chahrazed Boutekedjiret z Algierii zidentyfikowała w olejku z oregano aż 18 składników zwalczających owady. Olejek okazał się równie skuteczny, co środki syntetyczne w zwalczaniu chrząszcza Rhizopertha dominica (kapturnika zbożowca), który, jak sama nazwa wskazuje, niszczy zbiory ziarna
W odróżnieniu od dotychczas stosowanych pestycydów, olejek z oregano nie wywiera ujemnego wpływu na środowisko naturalne. Jednak jego uzyskanie w odpowiednich ilościach może być trudne.

fot.pixabay.com
Ekologia.pl
Bibliografia
"Journal of The Science of Food and Agriculture"