Wtorek 29.10.2019

Badania pokazują, że zdrowa dieta, to zdrowa planeta

Prawidłowe odżywianie jest nie tylko dobre dla Ciebie, ale również dla Matki Ziemi. Zmiany w diecie, nawet niewielkie, nie dość, że zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, to pomagają w osiągnięciu międzynarodowych celów zrównoważonego rozwoju ‒ wynika z najnowszych badan opublikowanych na łamach czasopisma Proceedings of the National Academy of Science.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Migdały i inne orzechy są często reklamowane jako zdrowe przekąski, ponieważ mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i są powiązane z niższym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2.

Ale migdały są uprawiane w dotkniętej suszą Kalifornii, a ilość wody potrzebnej do ich wyprodukowania była przedmiotem intensywnych badań w ostatnich latach. Więc jeśli jesteś ekologicznym freakiem, który również chce stosować zdrową dietę, czy migdały są odpowiedzialną zieloną przekąską? Relatywnie rzecz biorąc, tak, mówi ekolog David Tilman z University of Minnesota.
W obszernej nowej analizie opublikowanej w Proceedings of National Academy of Sciences, Tilman i jego współpracownicy przeanalizowali 15 różnych grup żywności. Żywność została uszeregowana na podstawie tego, w jaki sposób wpływa na zdrowie i na środowisko, pod względem zużycia wody i gruntów, emisji gazów cieplarnianych oraz ich wpływu na zanieczyszczenie wody i gleby.

Naukowcy odkryli, że żywność promująca dobre zdrowie, taka jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, jest również dobra dla planety. I odwrotnie, jedzenie większej ilości czerwonego i przetworzonego mięsa źle wpływa na zdrowie i powoduje zanieczyszczenie środowiska.

Jak wynika z badań, wyprodukowanie porcji orzechów pięć raz bardziej negatywnie wpływa na środowisko w porównaniu do wyprodukowania porcji warzyw.

Może to wydawać się dużo, dopóki nie porównamy tego z czerwonym mięsem; zarówno przetworzonym, jak i nieprzetworzonym. Naukowcy odkryli, że wytworzenie porcji przetworzonego czerwonego mięsa ma około 40-krotny negatywny wpływ na środowisko niż produkcja porcji warzyw.

Michael Clark z University of Oxford, który kierował badaniami, powiedział: „Kontynuacja jedzenia w sposób, w jaki to robimy, zagraża społeczeństwom, poprzez choroby i degradację klimatu, ekosystemów i zasobów wodnych Ziemi. Wybór lepszej, bardziej zrównoważonej diety jest jednym z głównych sposobów poprawy zdrowia i ochrony środowiska”.

Jednak to, że jedzenie jest dla nas złe, nie zawsze oznacza, że jest złe dla naszej planety. Na przykład napoje słodzone są powiązane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorobą niedokrwienną serca i udarem mózgu, ale badanie wykazało, że ich wpływ na środowisko nie jest większy niż w przypadku uprawy warzyw. Z drugiej strony, spożycie ryb wiąże się z niższym ryzykiem wielu chorób, ale nie jest tak dobre dla planety, jak dieta roślinna.

Aby wyciągnąć wnioski na temat diety i zdrowia, naukowcy przyjrzeli się 19 poprzednim metaanalizom, które dotyczyły zdrowia milionów ludzi, głównie w krajach zachodnich. Wykorzystali te dane do obliczenia, w jaki sposób codzienne spożywanie dodatkowej porcji danego posiłku wpływa na względne ryzyko raka jelita grubego, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2, a także na ogólną śmiertelność. Dane na temat wpływu żywności na środowisko pochodzą z analiz cyklu życia danego produktu, które obejmowały ziemię, sprzęt i inne zasoby niezbędne do uprawy żywności.

„Jest to przydatne badanie, ponieważ ma na celu porównanie, przy użyciu podobnych i spójnych metod, w jaki sposób różne pokarmy wpływają na zdrowie ludzi i planety”, mówi Dariush Mozaffarian, dziekan Friedman School of Nutrition na Uniwersytecie Tufts.
Naukowcy mają nadzieję, że bardziej szczegółowe informacje pomogą konsumentom, decydentom i firmom spożywczym dokonywać lepszych wyborów. Naukowcy pracują obecnie nad nowymi rodzajami etykiet żywności, aby sprawdzić, czy informacje o wpływie na zdrowie i środowisko, będą miały na to, co kupujemy.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. Michael A Clark, Marco Springmann, Jason Hill, David Tilman. ; “Multiple health and environmental impacts of foods. ”; Proceedings of the National Academy of Sciences, 2019; 201906908 DOI: 10.1073/pnas.1906908116;
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy