Wtorek 11.08.2020

Brudne powietrze zabija pszczoły miodne!

Pszczoły silniej niż my odczuwają wpływ zanieczyszczonego powietrza. Trzyletnie badanie przeprowadzone w Indiach wykazało, że nawet lekko brudne powietrze może zabić 80% gigantycznych pszczół miodnych, które są kluczowym zapylaczem w Azji Południowej. Zespół twierdzi, że bez owadów zapylających krajowa produkcja owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych może być zagrożona.



Pszczoła olbrzymia (Apis dorsata), fot. shutterstockPszczoła olbrzymia (Apis dorsata), fot. shutterstock

Analiza jest pierwszą dokumentacją, która bada wpływ zanieczyszczenia powietrza na owady. „To ważne i aktualne badanie” ‒ mówi Olli Loukola, ekolog behawioralny z Uniwersytetu Oulu.

Zanieczyszczenie powietrza pochłonęło ponad milion mieszkańców Indii w 2015 roku, a indyjskie miasta regularnie dominują na światowych listach „najbardziej brudnych”.  Ale Indie to nie tylko dom dla ludzi. Gigantyczna azjatycka pszczoła miodna (Apis dorsata) jest głównym zapylaczem w wielu indyjskich krajobrazach, w tym w miastach, gdzie ich duże gniazda czasami zwisają z wysokich budynków. Rzeczywiście, uważa się, że owady mają kluczowe znaczenie dla ogromnej produkcji owoców i warzyw w Indiach. W 2016 roku kraj wyprodukował owoce o wartości 3 miliardów dolarów i jest drugim co do wielkości producentem warzyw na świecie.
Około 4 lata temu ekolodzy z National Center for Biological Sciences, instytutu badawczego z siedzibą w Bengaluru w Indiach, zaczęli się zastanawiać, jaki wpływ na te pszczoły ma zanieczyszczenie powietrza w Indiach. Geetha Thimmegowda, z laboratorium Shannon Olsson w instytucie, zbierała pszczoły miodne w Bengaluru i okolicach, które ma coraz większe problemy z zanieczyszczeniem powietrza.

Naukowcy wybrali cztery miejsca w Bengaluru, w których poziomy pyłów, dymu, sadzy wahały się od zdrowych po niebezpieczne i ocenili kondycję fizyczną ponad 1800 pszczół. „Zbadaliśmy ich ciała od wewnątrz i na zewnątrz” ‒ mówi dr Geetha Thimmegowda.

Na początku procesu Thimmegowda porównała okazy z dwóch miejsc ‒ jeden z zielonego kampusu, w którym pracuje, a drugi z Peenya, jednego z największych obszarów przemysłowych w Azji, oddalonego o około 7 kilometrów. Niektóre pszczoły z Peenya były w bardzo złym stanie. Jedna „była pokryta wszelkiego rodzaju brudem i cząstkami” - mówi. „Jej ciało wyglądało jak strefa wojny”.

Jedną z uderzających różnic, które można było wyraźnie zauważyć na ciałach pszczół, były toksyczne cząstki metali, takie jak ołów, arsen, wolfram, aluminium, chrom i kobalt. Niepokojące jest jednak to, że ponad 80% pszczół zebranych z miejsc o umiarkowanym i silnym zanieczyszczeniu umiera w ciągu 24 godzin.

Pszczoły, które żyły na zanieczyszczonych obszarach, miały również tendencję do nieregularnego bicia serca (oznaka złego stanu zdrowia serca) i niższego poziomu krwinek (oznaka osłabienia układu odpornościowego). Zanieczyszczenie powietrza spowodowało również zwiększoną ekspresję genów związanych z odpornością i stresem, co z kolei może skrócić ich życie ‒ twierdzą naukowcy.

To pierwsze badanie, które dostarczyło kompleksowych dowodów na to, że owady są szczególnie wrażliwe na cząstki stałe w powietrzu ‒ mówi Loukola. To jest też zła wiadomość dla upraw, które są w dużym stopniu uzależnione od zapylaczy. Według niektórych szacunków 53% upraw mango zniknęłoby bez owadów zapylających, co kosztowałoby Indie około 86 milionów dolarów w samym eksporcie.

Loukola twierdzi, że nowe odkrycia powinny skłonić światowych przywódców do ponownego przemyślenia swojego podejścia do zanieczyszczenia powietrza. Dodaje, że obecne cele dotyczące czystego powietrza uwzględniają głównie zdrowie ludzi. Jednak biorąc pod uwagę korzyści, jakie przynoszą pszczoły i inne owady, musimy dążyć także do osiągnięcia bezpiecznych standardów jakości powietrza dla owadów.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.sciencemag.org/news/2020/08/its-body-looked-warzone-air-pollution-could-kill-critical-honey-bees-india”; data dostępu: 2020-08-11
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy