Poniedziałek 27.07.2020

Czeka nas wegańska przyszłość? Rynek roślinnej żywności rośnie w zastraszającym tempie

Produkcja wegańskiej żywności nabiera tempa. Przewiduje się, że światowy przemysł spożywczy oparty na roślinach do 2027 roku będzie wart 74,2 miliarda dolarów. Ta roślinna rewolucja napędzana jest przez zwiększającą się populację wegan i „rosnącą liczbę przypadków nietolerancji białka zwierzęcego”.



fot. shutterstockfot. shutterstock

W swoim najnowszym raporcie firma Meticulous Research zajmująca się badaniem rynku przewidziała, że światowy przemysł spożywczy oparty na roślinach wzrośnie w latach 2020-2027 o założoną średnią roczną stopę wzrostu wynoszącą 11,9 procent. Oczekuje się, że sektor mleczarski oparty na roślinach zdominuje ogólny wzrost. Z czego to wynika? Coraz więcej osób boryka się z problemem nietolerancji laktozy, rośnie też świadomość nieetycznych praktyk w przemyśle mleczarskim.
„Sektor produktów pochodzenia roślinnego szybko się rozwija z powodu kluczowych problemów, takich jak zwiększona emisja gazów cieplarnianych i zwiększona presja na użytkowanie gruntów i wody podczas produkcji białka zwierzęcego”– stwierdza raport.

„Otworzyło to wielką szansę dla produktów pochodzenia roślinnego, takich jak substytuty mięsa, produkty mleczne i jaja pochodzenia roślinnego, które mają zdolność zaspokajania potrzeb żywieniowych przy zachowaniu wysokiej wartości odżywczej i zrównoważenia środowiskowego”.

Meticulous Research wymieniło rosnącą urbanizację z nowymi aspiracjami konsumenckimi i rosnącą populacją wegan, jako kluczowe czynniki napędzające szybki rozwój przemysłu spożywczego opartego na roślinach.

W kwietniu inna firma zajmująca się badaniem rynku, Zion Market Research, opublikowała własne prognozy dotyczące globalnego rynku wegańskiego, które szacują wzrost wartości branży na około 21 miliardów dolarów do 2025 r.

Prognozy dotyczące rozwoju przemysłu spożywczego opartego na roślinach zmieniły się w ślad za COVID-19 na korzyść żywności tworzonej na bazie produktów pochodzenia roślinnego.

„Trwająca pandemia koronawirusa zmienia wszystko, od globalnych gospodarek, poprzez kategorie produktów, ceny i dostępność zapasów, po zachowania konsumentów” – czytamy w raporcie. „Ten kryzys skłonił ludzi do przewartościowania swojej diety, ponieważ podkreślił związek między pożywieniem, zdrowiem i reakcjami odpornościowymi. Skutki pandemii COVID-19 zapewniają nieoczekiwany impuls dla przemysłu produktów roślinnych ”.

Przykładem może być fakt, że sprzedaż wegańskiego mięsa podczas pandemii w USA wzrosła o 280 procent.

Uważa się, że kryzys, który spowodował niedobory mięsa i tymczasowe zamknięcie rzeźni na całym świecie, spowodował wzrost sprzedaży mięsa roślinnego. Coraz więcej ludzi obawia się „chorób przenoszonych przez zwierzęta”. Wielu znanych ekspertów i naukowców informowało też o związku między hodowlą przemysłową, a epidemiami chorób odzwierzęcych.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.prnewswire.com/news-releases/plant-based-food-market-worth-74-2-billion-by-2027--exclusive-report-by-meticulous-research-301094884.html”; data dostępu: 2020-07-27
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy