Środa 05.02.2020

Czy Unia Europejska wprowadzi podatek od mięsa?

W środę, 5 lutego br. posłowie Parlamentu Europejskiego będą debatować nad możliwością wprowadzenia opłaty od mięsa. Taki pomysł przedstawiła założona w Holandii organizacja TAPP, która uważa, że wyższe ceny produktów odzwierzęcych pomogą w walce ze zmianami klimatu.



Podatek od mięsa ma pomóc w walce ze zmianami klimatu, fot. shutterstockPodatek od mięsa ma pomóc w walce ze zmianami klimatu, fot. shutterstock

Raport przygotowany przez koalicję TAPP ‒ która zrzesza organizacje zajmujące się zdrowiem, środowiskiem i dobrostanem zwierząt, mówi, że „uczciwa cena” za mięso powinna zostać uwzględniona w przyszłej strategii „Europejski Zielony Ład” i „Farm to Fork Strategy”. Uczciwa czyli jaka?
Raport, opracowany przez grupę badawczą ds. Środowiska CE Delft, przeanalizował koszty emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń do środowiska związanych z produkcją mięsa. Szacuje się, że by zrekompensować wszystkie straty środowiskowe, ceny wołowiny musiałyby wzrosnąć o 0,47 EUR za 100 g, co zwiększyłoby cenę supermarketowego steku o wadze około 227 g o około 25%.

Opłata od wieprzowiny i kurczaka byłaby niższa ze względu na ich mniejszy wpływ na środowisko, odpowiednio 0,36 EUR / 100 g i 0,17 EUR/ 100 g. Raport sugeruje, że takie opłaty mogą zmniejszyć spożycie wołowiny w UE o 67%, wieprzowiny o 57% i kurczaka o 30% do 2030 r.

Proponowany podatek od mięsa doprowadzi do redukcji emisji CO2 o 120 milionów ton rocznie. Co stanowi 3 procent wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE ‒ przekonują autorzy raportu.

Zgodnie z planem dodatkowa opłata obowiązywałaby w UE od 2022 r. Dochód z tego podatku prognozowany na 32,2 mld EUR rocznie zostałby wykorzystany przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolnicze. Można go również wykorzystać do obniżenia podatku VAT i dopłat konsumenckich do warzyw i owoców.

„Trzeba wprowadzić nowe regulacje podatkowe, jak najszybciej, bo od nich zależy ratowanie planety i zdrowie ludzi. Oczywiście branża mięsna dostanie czas na przygotowanie do zmiany. Ale to kwestia kilku, nie kilkunastu lat” ‒ pisze na portalu społecznościowym europosłanka Sylwia Spurek.

„Nadszedł czas, abyśmy podjęli zdecydowane działania zgodnie z polityką dotyczącą środowiskowych konsekwencji produkcji białka zwierzęcego, którego cena była zbyt długo sztucznie utrzymywana” ‒ mówi Philip Mansbridge, dyrektor wykonawczy ProVeg, jednego z członków koalicji TAPP. „Mamy tutaj rozwiązanie, które jest sprawiedliwe dla rolników i wspiera przejście do systemu żywności opartego na roślinach, którego tak pilnie potrzebujemy, jeśli poważnie podchodzimy do kwestii łagodzenia zmian klimatu”.

Jeroom Remmers, dyrektor Koalicji TPP, powiedział: „Europejczycy jedzą około 50% więcej mięsa, niż jest to zalecane w wytycznych zdrowotnych dotyczących diety. Moglibyśmy również zaoszczędzić miliardy euro rocznie dzięki niższym kosztom opieki zdrowotnej.”

„Uwzględnienie kosztów środowiskowych białka zwierzęcego w cenie jest kluczowym elementem realizacji celów UE w zakresie klimatu, różnorodności biologicznej, zdrowia publicznego i dobrostanu zwierząt”  ‒ zauważa prof Pier Vellinga z Uniwersytetu Wageningen w Holandii i przewodniczący Koalicji Tapp.

Ostatnie badania wykazały, że o ograniczenie spożycia mięsa w bogatych krajach ma zasadnicze znaczenie w walce z sytuacją kryzysową. Inne prace wskazują, że unikanie mięsa i produktów mlecznych, to jeden z kluczowych sposobów na zmniejszenie wpływu na środowisko.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/04/eu-meat-tax-climate-emergency”; data dostępu: 2020-02-05
Ocena (5.0) Oceń: