Środa 15.05.2019

Hotele będą serwowały jajka od kur z wolnego wybiegu

Sieć hoteli Hilton ogłosiła, że zrezygnuje z używania jaj klatkowych we wszystkich placówkach na całym świecie. Przejścia na jaja z alternatywnych systemów hodowli będzie trwało do 2025 roku.



pixabay.compixabay.com

Dlaczego ta decyzja jest tak istotna? Hilton to gigant hotelarski, który może pochwalić się ponad 5 600 hotelami w 113 krajach. Jajka z chowu klatkowego mają zniknąć z sieci do 2025 roku. Dlaczego tak późno? Jest to realny termin, biorąc pod uwagę fakt, że w wielu krajach świata nadal trudno jest pozyskać jaja i produkty jajeczne pochodzące z alternatywnych metod chowu.  
„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że firma Hilton tak szybko zareagowała na naszą kampanię i przedstawiła jasny i wiążący termin wycofania jaj z hodowli klatkowych we wszystkich swoich placówkach na całym świecie” ‒ mówi Karolina Skowron, dyrektorka Fundacji Alberta Schweitzera.

Hilton jest kolejną międzynarodową siecią, obok hoteli Marriott, Hyatt i InterContinental, które zobowiązały się do globalnej rezygnacji z jaj klatkowych.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “https://biuro.mediacontact.pl/user/Schweitzer_0301/#/details/77d5821fe1b781a54d1aab0662c42b0b/shipment/7fa129338b4dda11dc6685799c2a981b”; data dostępu: 2019-05-15
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy