Czwartek 08.08.2019

Jedz mniej mięsa ‒ przekonują naukowcy

Eksperci ONZ stwierdzili, że przejście na dietę roślinną może pomóc w walce ze zmianami klimatu.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Najnowszy raport Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) na temat użytkowania gruntów i zmian klimatu mówi, że wysokie spożycie mięsa i produktów mlecznych na Zachodzie przyczynia się do globalnego ocieplenia. A może być jeszcze gorzej.
Aby wyżywić prognozowane 9,8 miliarda ludzi na Ziemi w 2050 roku, świat będzie musiał wyprodukować 56 procent więcej żywności w porównaniu do 2010 roku.

Jeśli poziom konsumpcji mięsa i nabiału wzrośnie zgodnie z obecnymi nawykami żywieniowymi, sześć milionów kilometrów kwadratowych lasów musiałoby zostać przekształconych tereny rolnicze - jest to obszar dwukrotnie większy od Indii. Dwie trzecie zostanie zmienione na pastwiska, a jedna trzecia zostanie przeznaczona na uprawy ‒ wynika z raportu Creating a Sustainable Food Future. Świat musi zwrócić się w kierunku zdrowej diety roślinnej, aby powstrzymać zmiany klimatu, ostrzegają autorzy opracowania.  

Jedzenie mięsa, jajek i produktów mlecznych szkodzi środowisku na wiele różnych sposobów.

Krowy, świnie i inne zwierzęta hodowlane uwalniają ogromne ilości metanu do atmosfery. Chociaż w atmosferze jest mniej metanu niż innych gazów cieplarnianych, jest on około 25 razy bardziej skuteczny niż dwutlenek węgla w zatrzymywaniu ciepła.

Hodowla zwierząt oznacza również przekształcanie lasów w grunty rolne, co oznacza wycinanie drzew pochłaniających CO2. Drzewa również wycinane są pod uprawy roślin, które służą głównie jako pasza dla zwierząt hodowlanych.

Farmy przemysłowe i uprawa roślin również wymagają ogromnych ilości wody, przy czym 542 litry wody potrzeba by wyprodukować tylko jedną pierś z kurczaka. Ponadto nawóz azotowy stosowany w uprawach przyczynia się do emisji tlenku azotu. Tlenek azotu jest około 300 razy bardziej skuteczny w zatrzymywaniu ciepła w atmosferze. Nawozy te mogą również trafić do rzek, co dodatkowo zwiększa zanieczyszczenie środowiska.

Ogólnie rzecz biorąc, badania wykazały, że przejście na wegetarianizm może zmniejszyć emisję dwutlenku węgla z żywności o połowę. Przejście na weganizm jeszcze bardziej zredukuje emisje gazów cieplarnianych.

Johan Rockstrom, były dyrektor Instytutu Badań nad Wpływem Zmian Klimatu w Poczdamie, powiedział: „Aby mieć szansę wykarmienia dziesięciu miliardów ludzi w 2050 r. w granicach naszej planet, musimy przyjąć zdrową, roślinną dietę, ograniczyć marnotrawstwo żywności i inwestować w technologie zmniejszających wpływ na środowisko ”.

Raport stwierdza z dużym przekonaniem, że zbilansowana dieta z żywnością roślinną i pochodzącą ze zrównoważonych źródeł pochodzenia zwierzęcego „stwarza duże możliwości adaptacji i łagodzenia skutków zmian klimatu, przynosząc jednocześnie znaczące dodatkowe korzyści pod względem zdrowia ludzkiego”.
„Nie mówimy ludziom, żeby przestali jeść mięso. W niektórych miejscach ludzie nie mają innego wyboru. Ale oczywiste jest, że na Zachodzie jemy zdecydowanie za dużo mięsa” - powiedział prof Pete Smith, naukowiec zajmujący się ochroną środowiska z Aberdeen University w Wielkiej Brytanii.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “https://www.bbc.com/news/science-environment-49238749”; data dostępu: 2019-08-08
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy