Według Environmental Working Group, organizacji non-profit zajmującej się zdrowiem środowiskowym, jagody, uwielbiane przez dietetyków ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, dołączyły do tegorocznej Parszywej Dwunastki nieorganicznych produktów zawierających najwięcej pestycydów.

EWG wykorzystuje te dane do stworzenia dwóch list: „Parszywej Dwunastki” obejmuje owoce i warzywa najbardziej zanieczyszczone pestycydami, oraz „Czystej Piętnastki”, składającej się z produktów o najniższym poziomie pestycydów.
Podobnie jak w 2022 roku, truskawki i szpinak nadal zajmowały dwa pierwsze miejsca w Parszywej Dwunastce, a następnie uplasowały się trzy warzywa – jarmuż, kapusta i gorczyca. Następnie wymieniono brzoskwinie, gruszki, nektarynki, jabłka, winogrona, paprykę i ostrą paprykę oraz wiśnie. Jagody i fasolka szparagowa zajęły 11. i 12. miejsce na liście.
Według raportu w 12 produktach spożywczych znaleziono łącznie 210 pestycydów. Najwięcej różnych pestycydów – 103 rodzaje – zawierały jarmuż, kapusta i gorczyca, a następnie ostra papryka – 101.
Duża liczba pestycydów odkryta w badaniach grupy „odzwierciedla praktyki uprawy, które są w dużym stopniu uzależnione od syntetycznych pestycydów. Pestycydy wykryte przez USDA pozostają nawet po umyciu i obraniu próbek produktów”- czytamy w raporcie.
Jest jednak dobra wiadomość. Zaniepokojeni konsumenci mogą rozważyć wybór konwencjonalnie uprawianych warzyw i owoców z tzw. „Czystej Piętnastki” (Clean 15 EWG), listy upraw o najniższej zawartości pestycydów.
Awokado ponownie znalazło się na szczycie listy najmniej zanieczyszczonych produktów w 2023 r., a następnie kukurydza cukrowa na drugim miejscu. Ananas, cebula i papaja, mrożony groszek, szparagi, melon, kiwi, kapusta, grzyby, mango, słodkie ziemniaki, arbuz i marchew zajęły kolejne pozycje.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Sandee LaMotte, CNN ; “Blueberries have joined green beans in this year’s Dirty Dozen list ”; cnn.com; 2023-03-17