Indeks marnotrawstwa żywności według Programu Środowiskowego ONZ wykazał, że 17% żywności dostępnej dla konsumentów ‒ w sklepach, gospodarstwach domowych i restauracjach ‒ trafia bezpośrednio do kosza. Około 60% tych odpadów marnujemy bezpośrednio w domu.

Opracowany przez Program Środowiskowy ONZ (UNEP) i organizację partnerską WRAP, raport o wskaźniku marnotrawienia żywności 2021 ujawnia, że w domach, restauracjach i sklepach 17 procent całej żywności jest po prostu wyrzucane.
Jest to problem, który wcześniej łączono z bogatszymi krajami ‒ gdzie konsumenci po prostu kupują więcej, niż mogliby zjeść - ale badanie wykazało „znaczne” marnotrawstwo żywności praktycznie „wszędzie”. Z badania wynika, że gospodarstwa domowe wyrzucają 11% żywności na etapie konsumpcji w łańcuchu dostaw, podczas gdy usługi gastronomiczne i punkty sprzedaży detalicznej marnują odpowiednio 5% i 2%.
„Jeśli chcemy poważnie podejść do problemu zmian klimatycznych, utraty przyrody i różnorodności biologicznej oraz zanieczyszczenia i odpadów, przedsiębiorstwa, rządy i obywatele na całym świecie muszą dołożyć wszelkich starań, aby ograniczyć marnotrawienie żywności” ‒ powiedział Inger Andersen, dyrektor wykonawczy ONZ Program ochrony środowiska (UNEP).
Marnowanie żywności ma znaczący wpływ na środowisko, społeczeństwo i gospodarkę. Wycinane są lasy, spalane jest paliwo, by wyprodukować żywność, która jest wyrzucana. W międzyczasie gnijące jedzenie na składowiskach uwalnia do atmosfery gazy cieplarniane ‒ od ośmiu do dziesięciu procent globalnych emisji gazów cieplarnianych jest związanych z niespożywaną żywnością.
Ekologia.pl (JS)
Bibliografia
- “https://www.voanews.com/usa/food-waste-problem-needs-better-data-un-report”; data dostępu: 2021-03-08