Piątek 14.02.2020

Marnujemy więcej żywności niż myśleliśmy

Według holenderskich badaczy powszechne szacunki dotyczące marnotrawienia żywności na świecie są zbyt niskie. Najnowsza analiza wskazuje, że każda osoba na świecie marnuje około 500 kalorii żywności dziennie, czyli ponad dwa razy więcej niż wcześniej sądzono.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 2011 r. oszacowała, że 1/3 wyprodukowanej żywności jest tracona lub marnowana. Ale liczba ta rażąco nie docenia ilości żywności wyrzucanej w domu, ponieważ nie bierze pod uwagę, że bogaci marnują więcej niż osoby z mniej zasobnym portfelem, zgodnie z analizami przeprowadzonymi przez Wageningen University & Research.
Podczas gdy Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oszacowała marnotrawienie żywności na 214 kcal / mieszkańca w 2015 r., zespół z Wageningen University obliczył marnotrawienie żywności na poziomie 527 kcal / mieszkańca.

Korzystając z modelu metabolizmu człowieka i danych FAO, Banku Światowego i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zespół badaczy zbadał też związek między marnotrawieniem żywności, a zamożnością konsumentów.

Analiza wykazała, że marnotrawienie żywności rośnie wraz ze wzrostem ilości pieniędzy w naszych kieszeniach.  

„Nowe badania wykorzystujące dane dotyczące zapotrzebowania na energię i zamożności konsumentów pokazują, że konsumenci marnują ponad dwa razy więcej żywności niż się powszechnie uważa.” ‒ powiedziała współautorka badania dr Monika van den Bos Verma.

„Szacujemy, że pierwotny szacunek FAO z 214 kilokaloriami na mieszkańca na dzień jest w sporym niedoszacowaniem, ponieważ według naszych obliczeń ten współczynnik wynosi 527 kilokalorii na mieszkańca na dzień” ‒ powiedział dr Thom Achterbosch, również z Uniwersytetu Wageningen w Holandii.

Ograniczanie marnotrawienia żywności jest kluczowym wyzwaniem w walce ze zmianami klimatu. Według ONZ zmarnowana i utracona żywność stanowi prawie 10% wszystkich naszych emisji gazów cieplarnianych.

Dr Monika van den Bos Verma powiedziała, że powstrzymanie marnotrawienia żywności to wygrana dla konsumentów i zdecydowanie wygrana dla naszej planety.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-13/food-waste-is-worse-than-we-thought-and-the-rich-may-be-to-blame”; data dostępu: 2020-02-14
Ocena (5.0) Oceń: