Piątek 22.03.2019

McDonald's staje się coraz bardziej wegetariański

El Veggo, McVegan, Vegan Nuggets ‒ to kilka propozycji, jakie pojawią się w ofercie restauracji McDonald's skierowanej do wegan. Czy to oznacza, że popularna sieć fast foodów rezygnuje z mięsa?




Raczej soczysty Bic Mac nie zniknie z menu McDonalda. Jednak sieć fast foodów, chcąc przyciągnąć nową klientelę, która zamiast wołowego burgera woli kotlet z ciecierzycy,  w ostatnim czasie wprowadziła szereg wegańskich produktów.

Dotychczas dla wegan jedyną opcją w sieciówce była sałatka, ale restauracja postanowiła szerzej odpowiedzieć na potrzeby tej rosnącej w siłę grupy konsumentów. W 2017 roku w Szwecji zadebiutował McVegan, w Finlandii zaś pojawiła się kanapka El Veggo, na którą składa się stek sojowy, pikantny sos salsa i wegański sos McFeast. Wegańskich klientów rozpieszcza Norweski McDonald. Niedawno w ofercie pojawiła się wegetariańska kanapka McFeast, która zamiast mięsnej wkładki zawiera kotlet z fasoli. W ofercie norweskiego „Maka” pojawiły się także wegetariańskie nuggetsy wypełnione ciecierzycą, kalafiorem, ziemniakami, cebulą, marchewką oraz kukurydzą. W przyszłości opcji wegańskich ma być jeszcze więcej.

„Rozumiemy, że rośnie popyt na produkty wegańskie i wegetariańskie, a my jesteśmy zawsze otwarci na sugestie naszych klientów” ‒ powiedział rzecznik McDonald's Australia.
Ekologia.pl


Bibliografia

  1. “https://www.bbc.com/news/newsbeat-47636206”; data dostępu: 2019-03-22
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy