Miłośnicy sera czują się „poruszeni” po tym, jak poznali prawdę o tym, jak faktycznie powstaje parmezan. Za sprawą mediów społecznościowych dzielą się rewelacjami na temat popularnego rodzaju sera i deklarują przejście na weganizm.

Nie jest tajemnicą, jak powstaje parmezan. Ale cześć użytkowników mediów społecznościowych, żyjących dotychczas w niewiedzy, dopiero tą tajemnicę odkryło…
Prawda kryjąca się za serem pojawiła się ostatnio w mediach społecznościowych, gdy jedna z użytkowniczek podzieliła się swoimi "przerażającymi" odkryciami ze obserwatorami i powiedziała, że zamierza „przejść na weganizm” – ponieważ dowiedziała się, że parmezan nie jest tak naprawdę przyjazny dla wegetarian. A to dlatego, że twardy włoski ser zawiera podpuszczkę, enzym znajdujący się w wyściółce żołądków ssaków, zazwyczaj młodych krów, owiec i kóz, który pomaga im trawić mleko matki.
Po zebraniu enzymy podpuszczkowe dodaje się do mleka – zwykle w postaci płynu lub pasty – w celu utworzenia skrzepu. Ekstrakcja podpuszczki to moment, w którym widać inny aspekt okrucieństwa wobec zwierząt mlecznych. Podczas gdy podpuszczka jest uważana za produkt uboczny, jej produkcja wymaga zabicia zwierzęcia. W związku z tym młode zwierzęta zabijane na mięso – takie jak cielęcina, jagnięcina – mają usuwane żołądki. Proces różni się w zależności od położenia geograficznego, ale żołądki są zwykle suszone lub zamrażane przed cięciem na paski lub mieleniem, a następnie wykorzystywane w procesie produkcji sera. Przemysł serowarski uważa, że podpuszczka nie jest niehumanitarna i zapobiega marnowaniu części ciała zwierzęcia podczas produkcji mięsa.
Czy jest jakaś alternatywa?
Podpuszczka wolna od zwierząt nie tylko istnieje, ale jest już powszechna w komercyjnym wytwarzaniu sera. Podpuszczki można wytwarzać z określonych odmian roślin, w tym pokrzywy i ostu. Rośliny te moczone są w wodzie, aby uwolnić enzym podobny do reniny, który zagęści mleko. Oprócz podpuszczki roślinnej istnieją alternatywy w postaci podpuszczki mikrobiologicznej, która pochodzi z bakterii i grzybów. Chodzi o szczepy pleśni wytwarzające enzymy podobne do reniny, które można ekstrahować i wykorzystywać. Można je również modyfikować genetycznie, umieszczając je w kulturach drożdży.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oraz przepisy dotyczące etykietowania żywności w Wielkiej Brytanii nie wymaga obecnie od producentów serów określania, jaki rodzaj podpuszczki został użyty w procesie produkcyjnym.
Niektórzy komentatorzy zwrócili uwagę, że istnieje kilka innych rodzajów sera wytwarzanego z podpuszczką, w tym Manchego, Gruyere, Gorgonzola i Camembert. Jednak nie dotyczy to wszystkich serów - wegetarianie mogą cieszyć się smakiem Cheddara, fety, mozzarelli lub Wensleydale bez poczucia winy.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Amy Buxton ; “Cheese Fans Pledge To Go ‘Full Vegan’ After Discovering How Parmesan Is Made ”; plantbasednews.org; 2023-05-08