Poniedziałek 08.05.2023

Miłośnicy sera chcą przejść na weganizm, po tym jak poznali prawdę o tym, jak faktycznie powstaje parmezan

Miłośnicy sera czują się „poruszeni” po tym, jak poznali prawdę o tym, jak faktycznie powstaje parmezan. Za sprawą mediów społecznościowych dzielą się rewelacjami na temat popularnego rodzaju sera i deklarują przejście na weganizm.



Parmezan, fot. Stock Rocket/ShutterstockParmezan, fot. Stock Rocket/Shutterstock

Nie jest tajemnicą, jak powstaje parmezan. Ale cześć użytkowników mediów społecznościowych, żyjących dotychczas w niewiedzy, dopiero tą tajemnicę odkryło…

Prawda kryjąca się za serem pojawiła się ostatnio w mediach społecznościowych, gdy jedna z użytkowniczek podzieliła się swoimi "przerażającymi" odkryciami ze obserwatorami i powiedziała, że zamierza „przejść na weganizm” – ponieważ dowiedziała się, że parmezan nie jest tak naprawdę przyjazny dla wegetarian. A to dlatego, że twardy włoski ser zawiera podpuszczkę, enzym znajdujący się w wyściółce żołądków ssaków, zazwyczaj młodych krów, owiec i kóz, który pomaga im trawić mleko matki.
Odstawienie zwierząt od piersi ma kluczowe znaczenie dla zbierania podpuszczki. Kiedy młode ssaki żywią się mlekiem matki, poziom tego enzymu jest wysoki. Gdy tylko zaczną uzupełniać dietę trawą czy innymi roślinami, przestają wytwarzać podpuszczkę.

Po zebraniu enzymy podpuszczkowe dodaje się do mleka – zwykle w postaci płynu lub pasty – w celu utworzenia skrzepu. Ekstrakcja podpuszczki to moment, w którym widać inny aspekt okrucieństwa wobec zwierząt mlecznych. Podczas gdy podpuszczka jest uważana za produkt uboczny, jej produkcja wymaga zabicia zwierzęcia. W związku z tym młode zwierzęta zabijane na mięso – takie jak cielęcina, jagnięcina – mają usuwane żołądki. Proces różni się w zależności od położenia geograficznego, ale żołądki są zwykle suszone lub zamrażane przed cięciem na paski lub mieleniem, a następnie wykorzystywane w procesie produkcji sera. Przemysł serowarski uważa, że podpuszczka nie jest niehumanitarna i zapobiega marnowaniu części ciała zwierzęcia podczas produkcji mięsa.

Czy jest jakaś alternatywa?

Podpuszczka wolna od zwierząt nie tylko istnieje, ale jest już powszechna w komercyjnym wytwarzaniu sera. Podpuszczki można wytwarzać z określonych odmian roślin, w tym pokrzywy i ostu. Rośliny te moczone są w wodzie, aby uwolnić enzym podobny do reniny, który zagęści mleko. Oprócz podpuszczki roślinnej istnieją alternatywy w postaci podpuszczki mikrobiologicznej, która pochodzi z bakterii i grzybów. Chodzi o szczepy pleśni wytwarzające enzymy podobne do reniny, które można ekstrahować i wykorzystywać. Można je również modyfikować genetycznie, umieszczając je w kulturach drożdży.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oraz przepisy dotyczące etykietowania żywności w Wielkiej Brytanii nie wymaga obecnie od producentów serów określania, jaki rodzaj podpuszczki został użyty w procesie produkcyjnym.

Niektórzy komentatorzy zwrócili uwagę, że istnieje kilka innych rodzajów sera wytwarzanego z podpuszczką, w tym Manchego, Gruyere, Gorgonzola i Camembert. Jednak nie dotyczy to wszystkich serów - wegetarianie mogą cieszyć się smakiem Cheddara, fety, mozzarelli lub Wensleydale bez poczucia winy.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Amy Buxton ; “Cheese Fans Pledge To Go ‘Full Vegan’ After Discovering How Parmesan Is Made ”; plantbasednews.org; 2023-05-08
Ocena (2.4) Oceń: