Wtorek 27.12.2022

Niedźwiedzie polarne znikają ze „światowej stolicy niedźwiedzi polarnych” w Kanadzie

Według rządowego badania niedźwiedzie polarne bardzo szybko znikają z zachodniej części Zatoki Hudsona na południowym krańcu kanadyjskiej Arktyki. W raporcie stwierdzono, że nastąpił dramatyczny spadek liczby samic młodych niedźwiedzi.



Fot. Popova Valeriya/ShutterstockFot. Popova Valeriya/Shutterstock

Każdego roku przez ostatnie pięć lat naukowcy latali nad obszarem, w którym znajduje się miasto Churchill — popularna atrakcja turystyczna znana jako „światowa stolica niedźwiedzi polarnych” - by szacować i ekstrapolować trendy populacji niedźwiedzi.

Podczas ostatniego badania przeprowadzonego na przełomie sierpnia i września 2021 r., naukowcy zauważyli 194 niedźwiedzie i na podstawie tej liczby oszacowali całkowitą populację na 618 osobników, co oznacza spadek w porównaniu z 842 niedźwiedziami odnalezionymi pięć lat wcześniej.
„Porównanie z szacunkami lotniczymi z 2011 i 2016 roku sugeruje, że liczebność WH (populacja Zachodniej Zatoki Hudsona) może się zmniejszać” – czytamy w badaniu. „Analiza ujawniła również znaczny spadek liczebności dorosłych samic i młodych niedźwiedzi w latach 2011-2021”.

„Zaobserwowane spadki są zgodne z wieloletnimi przewidywaniami dotyczącymi demograficznych skutków zmian klimatycznych na niedźwiedzie polarne” – stwierdzili naukowcy.

Jako prawdopodobne przyczyny spadku populacji badacze wskazali między innymi polowania i migracje niedźwiedzi na nowe tereny.

Ponieważ Arktyka ociepla się nawet cztery razy szybciej niż reszta globu, lodowy dom niedźwiedzi znika w zastraszającym tempie. Nastąpiło stopniowe zmniejszanie się grubości lodu morskiego w regionie, co oznacza, że zamarza on później jesienią i topnieje wcześniej wiosną. Jednak niedźwiedzie potrzebują lodu, aby podróżować i polować na foki. Według US National Snow and Ice Data Center około połowa letniej pokrywy lodowej w zatoce została utracona od lat 80.

Chociaż szacunki dotyczące populacji niedźwiedzi polarnych wciąż nie są wystarczająco niskie, aby gatunek ten można było uznać za „zagrożony”, są one jednak alarmujące. Jeśli chodzi o stabilność populacji, niedźwiedzie polarne zostały sklasyfikowane przez World Wildlife Fund (WWF) jako „wrażliwe”. Oznacza to, że zawsze istnieje ryzyko wyginięcia.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Abdul Moeed; “Canadian Polar Bears Disappearing Rapidly”; greekreporter.com; 2022-12-27
Ocena (5.0) Oceń: