Piątek 31.05.2019

Przetworzona żywność zabija!

Ludzie, którzy jedzą duże ilości silnie przetworzonej żywności, od płatków śniadaniowych i gotowych posiłków po babeczki i lody, mają większe ryzyko zawału serca, udaru i przedwczesnej śmierci ‒ wnika z najnowszych badań.




Ultra przetworzona żywność jest wygodna, tania, szybka i łatwa. Niewygodne są jednak dowody naukowe pokazujące, jak bardzo przetworzona żywność szkodzi naszemu zdrowiu. Dwa takie oddzielne badania zostały opublikowane 29 maja na łamach czasopisma British Medical Journal.
Odkrycia dokonane przez zespoły naukowców we Francji i Hiszpanii zwiększają liczbę dowodów, że żywność typu fast food może mieć wpływ na szereg zaburzeń medycznych, takich jak rak, otyłość i nadciśnienie.

We francuskim badaniu NutriSanté naukowcy z Uniwersytetu w Paryżu zebrali szczegóły dotyczące diety i zdrowia ponad 105 000 osób. W ciągu pięciu lat obserwacji osoby, które spożywały najwięcej „przetworzonych” produktów żywnościowych, były najbardziej narażone na udary, zawały serca i inne problemy sercowo-naczyniowe. Gdy ilość przetworzonej żywności w diecie wzrosła o 10 punktów procentowych, na przykład z 10% do 20%, ryzyko wystąpienia chorób wzrastało o 12%.

W drugim badaniu, zespół z Uniwersytetu Navarra w Pamplonie monitorował nawyki żywieniowe i zdrowie prawie 20 000 absolwentów hiszpańskich szkół w latach 1999–2014. Po uwzględnieniu czynników takich jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała i to, czy ludzie palili, trend był wyraźny. Konsumenci ultra przetworzonej żywności ‒ którzy spożywali więcej niż cztery porcje dziennie ‒ byli o 62% bardziej narażeni na zgon niż osoby, które sięgały po mniej niż dwie porcje dziennie. Z każdą dodatkową porcją ryzyko śmierci wzrastało o 18%.

Czym jest ultra przetworzone żywność?

Zupy w proszku, nuggetsy z kurczaka, frytki, hot dogi, lody, słodzone płatki śniadaniowe, słodycze i napoje gazowane to tylko garstka wszechobecnych produktów spożywczych, które należą do kategorii ultra-przetworzonych.

Takie produkty często mają długie listy składników na opakowaniu. Są to produkty, które w składzie mają m. in. skrobię, cukier i tłuszcze nasycone z dodatkami, takimi jak konserwanty, barwniki, substancje słodzące, aromaty i „wzmacniacze sensoryczne”.

„Ultraprzetworzona żywność stanowi już ponad połowę całkowitej energii spożywanej w diecie w krajach o wysokim dochodzie, takich jak USA, Kanada i Wielka Brytania” ‒ powiedziała Maira Bes-Rastrollo, autorka hiszpańskiego badania i profesor medycyny prewencyjnej i zdrowia publicznego w Universidad de Navarra. „W przypadku Hiszpanii spożycie żywności ultraprzetworzonej potroiło się w latach 1990–2010”.
Zdolność do rozpoznawania ultra przetworzonej żywności jest pierwszą linią obrony. Produkty tej kategorii są bogate w tłuszcze o niskiej jakości, cukier, sól, konserwanty. Z drugiej strony są ubogie w witaminy i składniki odżywcze. „Są opłacalne ekonomicznie (składniki o niskich kosztach), bardzo smaczne i wygodne”, powiedziała Bes-Rastrollo. „Mają atrakcyjne opakowania i intensywny marketing”. Co najgorsze, zastępują w naszej diecie nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywność i świeżo przygotowane posiłki. A skutki dla zdrowia są opłakane.
Ekologia.pl (JS)
 

Bibliografia

  1. “https://www.bbc.com/news/health-48446924”; data dostępu: 2019-05-31
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy