Poniedziałek 16.01.2023

W 26-piętrowym wieżowcu dla świń w Chinach będzie zabijanych milion zwierząt rocznie

Firma cementowa otwiera największy na świecie „wieżowiec produkujący wieprzowinę”. Ogromny 26-piętrowy budynek może pomieścić do 600 000 zwierząt. Eksperci wyrazili zaniepokojenie potencjalnymi ogniskami chorób na fermie.



Fot. MR. WORAWUT SAEWONG/ShutterstockFot. MR. WORAWUT SAEWONG/Shutterstock
W prowincji Hubei w Chinach działa obecnie 26-piętrowa kryta ferma trzody chlewnej. Zakład otrzymał etykietę przyjaznego dla środowiska podejścia do produkcji mięsa. Jednak eksperci ostrzegają przed zwiększonym ryzykiem chorób odzwierzęcych.
Ferma jest największym tego typu obiektem na świecie. Mówi się, że ma zdolność uboju do 1,2 miliona świń rocznie. Została zbudowana w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę. Obecnie ponad połowa światowej wieprzowiny jest spożywana właśnie w Chinach.

Hodowlę w budynku rozpoczęto w październiku 2022 roku, kiedy sprowadzono prawie 4000 samic świń. Kiedy obiekt będzie w pełni operacyjny – wraz z niemal identycznym drugim budynkiem za nim – będzie w stanie pomieścić łącznie 650 000 zwierząt.

Firma stojąca za farmą – Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming – jest nowicjuszem w sektorze trzody chlewnej. Wcześniej inwestowała w chiński przemysł cementowy, dopóki budownictwo nie odnotowało spadku rentowności. Następnie zwróciła się w kierunku hodowli zwierząt w celu uzyskania nowych dochodów i wykorzystała własne materiały do budowy megafarmy.

Struktura budynku jest wysoce zautomatyzowana i reklamowana jako przedsięwzięcie przyjazne dla środowiska. Zwierzęta są automatycznie karmione za pomocą przycisków w centralnej sterowni, a odchody świń są przerabiane na biogaz i wykorzystywane do ogrzewania i wytwarzania energii elektrycznej. Stwierdzono również, że model farmy w stylu drapacza chmur jest bardziej wydajny pod względem gruntów i bezpieczny biologicznie. Eksperci są innego zdania.

„To niepokojące wieści z Chin” — powiedział Nick Palmer, szef Compassion w World Farming UK w rozmowie z Plant Based News. „Zamiast opracowywać nowe sposoby produkcji większej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu, wszyscy musimy spożywać mniej, ale lepsze mięso, ryby i nabiał. W świecie zmian klimatycznych i sytuacji kryzysowych związanych z pandemią powinniśmy pracować nad zakończeniem hodowli przemysłowej, a nie projektować i budować jeszcze bardziej intensywne megafarmy”.

Pomimo tego, że chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi podpisało się pod inwestycją, eksperci ds. środowiska kwestionują to posunięcie. Niektórzy przyznali, że zamknięte budynki mogą ograniczać interakcje między zwierzętami dzikimi i hodowlanymi. Jednak stawiają również hipotezę, że gdyby infekcja dostała się do wieżowca, rozprzestrzeniłaby się w ekspresowym tempie.

Dirk Pfeiffer, profesor katedry One Health na City University of Hong Kong, rozmawiał z Guardianem w tej sprawie. „Im większe zagęszczenie zwierząt, tym większe ryzyko rozprzestrzeniania się i amplifikacji zakaźnych patogenów, a także potencjał mutacji” – powiedział Pfeiffer. „Prawdopodobnie jeszcze ważniejszym pytaniem będzie, czy ten rodzaj produkcji jest zgodny z potrzebą przejścia w kierunku zmniejszenia spożycia mięsa, biorąc pod uwagę zagrożenie niszczycielskimi zmianami klimatu”.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Hannah Williams; “A 26-story pig skyscraper in China will slaughter 1 million animals a year, report says”; businessinsider.com; 2023-01-16
Ocena (4.3) Oceń: