Firma cementowa otwiera największy na świecie „wieżowiec produkujący wieprzowinę”. Ogromny 26-piętrowy budynek może pomieścić do 600 000 zwierząt. Eksperci wyrazili zaniepokojenie potencjalnymi ogniskami chorób na fermie.

Hodowlę w budynku rozpoczęto w październiku 2022 roku, kiedy sprowadzono prawie 4000 samic świń. Kiedy obiekt będzie w pełni operacyjny – wraz z niemal identycznym drugim budynkiem za nim – będzie w stanie pomieścić łącznie 650 000 zwierząt.
Firma stojąca za farmą – Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming – jest nowicjuszem w sektorze trzody chlewnej. Wcześniej inwestowała w chiński przemysł cementowy, dopóki budownictwo nie odnotowało spadku rentowności. Następnie zwróciła się w kierunku hodowli zwierząt w celu uzyskania nowych dochodów i wykorzystała własne materiały do budowy megafarmy.
Struktura budynku jest wysoce zautomatyzowana i reklamowana jako przedsięwzięcie przyjazne dla środowiska. Zwierzęta są automatycznie karmione za pomocą przycisków w centralnej sterowni, a odchody świń są przerabiane na biogaz i wykorzystywane do ogrzewania i wytwarzania energii elektrycznej. Stwierdzono również, że model farmy w stylu drapacza chmur jest bardziej wydajny pod względem gruntów i bezpieczny biologicznie. Eksperci są innego zdania.
„To niepokojące wieści z Chin” — powiedział Nick Palmer, szef Compassion w World Farming UK w rozmowie z Plant Based News. „Zamiast opracowywać nowe sposoby produkcji większej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu, wszyscy musimy spożywać mniej, ale lepsze mięso, ryby i nabiał. W świecie zmian klimatycznych i sytuacji kryzysowych związanych z pandemią powinniśmy pracować nad zakończeniem hodowli przemysłowej, a nie projektować i budować jeszcze bardziej intensywne megafarmy”.
Pomimo tego, że chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi podpisało się pod inwestycją, eksperci ds. środowiska kwestionują to posunięcie. Niektórzy przyznali, że zamknięte budynki mogą ograniczać interakcje między zwierzętami dzikimi i hodowlanymi. Jednak stawiają również hipotezę, że gdyby infekcja dostała się do wieżowca, rozprzestrzeniłaby się w ekspresowym tempie.
Dirk Pfeiffer, profesor katedry One Health na City University of Hong Kong, rozmawiał z Guardianem w tej sprawie. „Im większe zagęszczenie zwierząt, tym większe ryzyko rozprzestrzeniania się i amplifikacji zakaźnych patogenów, a także potencjał mutacji” – powiedział Pfeiffer. „Prawdopodobnie jeszcze ważniejszym pytaniem będzie, czy ten rodzaj produkcji jest zgodny z potrzebą przejścia w kierunku zmniejszenia spożycia mięsa, biorąc pod uwagę zagrożenie niszczycielskimi zmianami klimatu”.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Hannah Williams; “A 26-story pig skyscraper in China will slaughter 1 million animals a year, report says”; businessinsider.com; 2023-01-16