Środa 20.02.2019

Zabijesz własnoręcznie zwierzę, by je potem zjeść?

Czy zjesz w Casa De Carne? Brzmi egzotycznie, ekskluzywnie, a nawet stylowo. Może się wydawać, że Casa De Carne, to idealne miejsce na kolację z przyjaciółmi. Ale co, jeśli zamawiając wieprzowe żeberka, sam musisz zabić zwierzę, z którego będziesz spożywał danie?



www.boredpanda.comwww.boredpanda.com

Casa De Carne, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „dom mięsa”, to fikcyjny lokal, który został wymyślony na potrzeby filmu. Główny bohater Eric wraz z dwójka przyjaciół wchodzi do tytułowej restauracji. Jednak by coś zjeść najpierw musi samodzielnie zabić zwierzę, z którego mięsa dana potrawa ma zostać przygotowana. Mężczyzna od obsługi restauracji dostaje nóż i zostaje wprowadzony do pomieszczenia, gdzie staje oko w oko z żywym zwierzęciem. Co się dalej stanie? O tym możecie przekonać się oglądając krótkometrażowy film autorstwa Dustina Browna.





Film został nakręcony we współpracy z amerykańską organizacją Last Chance for Animals. Autor dzieła, używając bardzo silnego i dosłownego przekazu, chce nas zmusić do refleksji i zastanowienia się nad naszymi codziennymi wyborami żywieniowymi.

„Ta historia zaczęła się od pytania: co by było, gdybyś musiał zabić swoje jedzenie? To sprawiło, że pomyślałem o restauracji w niezbyt odległej przyszłości, która oferuje swoim klientom to niezwykłe doświadczenie” ‒ mówi reżyser filmu Dustin Brown.

„Teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy historii, które poszerzają krąg empatii i pozwalają nam patrzeć na świat przez bardziej współczujący obiektyw. Łatwo używać naszych różnic jako punktów wyjścia do konfliktu: innej rasy, innej religii, innego kraju ... różnych gatunków. A jednak wszyscy dzielimy tę samą planetę. Nasze podobieństwa znacznie przewyższają nasze różnice” ‒ dodaje.
Ekologia.pl (JS)


Ocena (3.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy