Boczniak rowkowanotrzonowy (Pleurotus cornucopiae (Paulet) Rolland)

Nazywany/a też: boczniak lejkowaty

By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Boczniak rowkowanotrzonowy jest grzybem jadalnym z rodziny boczniakowatych.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Boczniak rowkowanotrzonowy rośnie od maja do października.


Czy wiesz, że...W Chinach grzyb ten uprawia się na specjalnych podłożu złożonym z bawełny i wiórków z drewna, jak również na pasteryzowanej trawie. Jest podobny do boczniaka ostrygowatego i białożołtego.

Występowanie

Boczniak rowkowanotrzonowy rośnie na martwych drzewach liściastych. Najczęściej spotkać go można na brzozie, grabie, wierzbie, topoli i buku. Cechą charakterystyczną jest to, że grzyb ten rośnie w większych i mniejszych grupach.


Wygląd

Kapelusz boczniaka rowkowanotrzonowego osiąga średnicę od 4 do 12 cm. Na początku ma łukowaty kształt i podwinięty brzeg. Wraz z wiekiem okazu kształt ten zmienia się i przypomina muszlę lub wachlarz, czasami jest również lejkowaty. Cechą charakterystyczną kapelusza jest to, że przyrasta w sposób boczny do drewna. W dotyku jest sprężysty i miękki. Powierzchnia kapelusza jest gładka. Barwa jest różnorodna - od odcieni brązu, przez jasny szary i siwobrązowy, aż po niebieski i fioletowy.

Blaszki zbiegają przy trzonie, ich gęstość można określić jako średnią. Barwy od białej u młodych okazów do kremowożółtej u dorosłych.

Trzon osiąga wysokość od 3 do 10 cm i grubość od 1 do 1,8 cm. Na początku jest barwy białej, później przybiera kolor kremowy.

Zarodniki mają kształt elipsoidy. Wysyp zarodników jest białawy.

Właściwości

Boczniak rowkowanotrzonowy to bardzo wartościowy grzyb - polecany jest przede wszystkim wegetarianom, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Oprócz tego jest skarbnicą kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz cennych aminokwasów. Niektóre źródła podają, że dzięki zawartości lowastatyny grzyby te działają korzystnie na zdrowie, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Zarówno smak, jak i zapach są bardzo przyjemne.

Zastosowanie

Boczniak rowkowanotrzonowy jest wykorzystywany w kuchni. Nadaje się do smażenia - wystarczy go zapanierować w bułce tartej i jajku. Poza tym jest doskonałym składnikiem wielu innych dań. Ma podobne zastosowanie do boczniaka ostrygowatego - najbardziej popularnego grzyba z rodziny boczniakowatych.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
By This image was created by user [1] at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy