Boczniak topolowy (Pleurotus calyptratus)

Nazywany/a też: boczniak czapeczkowaty, boczniak osłonowy

Tagi: jadalne
Boczniak topolowy to grzyb jadalny z rodziny boczniakowatych.

  1. Występowanie
  2. Sezon
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

Boczniak topolowy w Polsce rośnie na martwych drzewach, głównie na osice i topoli, dodatkowo można go również znaleźć na jarząbie pospolitym, lecz niezwykle rzadko. Grzyb ten występuje tylko w niektórych krajach w Europie.

Czy wiesz, że...
  • Boczniak topolowy jest podobny do boczniaka białożółtego. Różni je powierzchnia kapelusza, która u boczniaka białożółtego jest pokryta łuskami lub włókienkami.
  • Polska nazwa została nadana w 1999 roku przez Władysława Wojewodę, wcześniej w literaturze grzyb ten opisywany był jako boczniak osłonowy.
  • Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Wpisany został ze statusem E, czyli jako gatunek wymierający.
  • W Szwecji i Finlandii również znajduje się na liście gatunków zagrożonych.
  • Na Węgrzech boczniak topolowy rośnie głównie na jesionach i brzozach.

Sezon

Boczniak topolowy rośnie od kwietnia do  września.

Wygląd

Kapelusz boczniaka topolowego osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Jest półkolisty, przypomina kształtem muszlę lub nerkę. Przyrasta bokiem. Na powierzchni często występują marszczenia do połowy. Poza tym powierzchni jest gładka i ma lekki połysk. Kolor uzależniony jest od stanu - u mokrych okazów jest bladoszarobrązowy lub szary, natomiast u suchych białokremowy. Brzeg podwinięty. U młodych okazów często można zauważyć resztki osłony, które zwisają z brzegu.

Blaszki boczniaka topolowego na początku mają kolor biały, później stają się żółte. Żółte blaszki występuje również u wyschniętych okazów. Średnio gęste, o szerokości od 4 do 6 mm.

Trzon jest szczątkowy.

Miąższ ma barwę białą - nie zmienia się ona po uszkodzeniu. Jest elastyczny. Smak słodki, zapach przyjemny.

Zarodniki mają cylindryczny kształt, są gładkie i bezbarwne. Wysyp zarodników biały, gdy suchy kremowy.

Właściwości

Boczniak topolowy zalicza się do gatunków jadalnych.

Zastosowanie

Boczniaka topolowego można stosować tak jak pozostałe boczniaki, jego miąższ jest elastyczny, dlatego nadaje się do różnorodnej obróbki kulinarnej.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Boczniak topolowy By Аимаина хикари [CC0], from Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Boczniak topolowy
Boczniak topolowy

Systematyka

Królestwo:Grzyby
Rodzaj:boczniak
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź