Boczniak topolowy to grzyb jadalny z rodziny boczniakowatych.
Blaszki boczniaka topolowego na początku mają kolor biały, później stają się żółte. Żółte blaszki występuje również u wyschniętych okazów. Średnio gęste, o szerokości od 4 do 6 mm.
Trzon jest szczątkowy.
Miąższ ma barwę białą - nie zmienia się ona po uszkodzeniu. Jest elastyczny. Smak słodki, zapach przyjemny.
Zarodniki mają cylindryczny kształt, są gładkie i bezbarwne. Wysyp zarodników biały, gdy suchy kremowy.
Występowanie
Boczniak topolowy w Polsce rośnie na martwych drzewach, głównie na osice i topoli, dodatkowo można go również znaleźć na jarząbie pospolitym, lecz niezwykle rzadko. Grzyb ten występuje tylko w niektórych krajach w Europie.Sezon
Boczniak topolowy rośnie od kwietnia do września.Wygląd
Kapelusz boczniaka topolowego osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Jest półkolisty, przypomina kształtem muszlę lub nerkę. Przyrasta bokiem. Na powierzchni często występują marszczenia do połowy. Poza tym powierzchni jest gładka i ma lekki połysk. Kolor uzależniony jest od stanu - u mokrych okazów jest bladoszarobrązowy lub szary, natomiast u suchych białokremowy. Brzeg podwinięty. U młodych okazów często można zauważyć resztki osłony, które zwisają z brzegu.Blaszki boczniaka topolowego na początku mają kolor biały, później stają się żółte. Żółte blaszki występuje również u wyschniętych okazów. Średnio gęste, o szerokości od 4 do 6 mm.
Trzon jest szczątkowy.
Miąższ ma barwę białą - nie zmienia się ona po uszkodzeniu. Jest elastyczny. Smak słodki, zapach przyjemny.
Zarodniki mają cylindryczny kształt, są gładkie i bezbarwne. Wysyp zarodników biały, gdy suchy kremowy.