Borowik korzeniasty (Boletus radicans)

Borowik korzeniasty to grzyb niejadalny, charakteryzujący się bardzo gorzkim smakiem.

  1. Występowanie
  2. Sezon
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Borowik korzeniasty rośnie na ziemi, najchętniej na glebach wapiennych. Występuje w lasach mieszanych i liściastych. Najczęściej znaleźć można tego grzyba pod bukami i dębami, a także pod leszczyną i lipami.

Czy wiesz, że...
  • Podobny gatunek to borowik żółtopory, który ma jednak czerwony trzon i nie posiada  spiczastego zakończenia. Po uszkodzeniu delikatnie sinieje.
  • Grzyb najliczniej występuje w krajach europejskich. Okazy znaleziono także w Chinach, w niektórych miejscach w Afryce i Ameryce Północnej.
  • Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski - posiada status V, czyli jest określany jako gatunek narażony na wyginięcie. Z racji tego podlega w naszym kraju ścisłej ochronie.

Sezon

Borowik korzeniasty rośnie w okresie od lipca do października.

Wygląd

Kapelusz borowika korzeniastego osiąga średnicę od 8 do 30 cm. U młodych okazów jest półkolisty, później staje się spłaszczony. Ma jasną, białosiwą barwę, która zmienia się wraz z wiekiem na płowożółtobrązowawą. Na powierzchni suchy, zamszowaty, często skórka jest popękana w porze suchej.

Rurki borowika korzeniastego są długie na 15-30 mm.  U młodych okazów są jasnożółte, później zmieniają się w cytrynowożółte i finalnie w oliwkowożółte. Wykrojone głęboko przy trzonie. Po uszkodzeniu zmieniają barwę na błękitną.

Trzon osiąga długość od 4 do 13 cm i grubość od 3 do 18 cm. Na środku jest zgrubiały, natomiast u dołu zwężony, ze spiczastym zakończeniem. U góry zabarwiony na żółto, u dołu bledszy, barwy brązowawej. Pokryty delikatną siateczką, która jest widoczna jedynie w górnej części. Po uszkodzeniu sinieje.

Miąższ ma jędrną konsystencję i bladożółty odcień w kapeluszu, w trzonie jest ochrowożółty. Po uszkodzeniu zmienia barwę na siniejącą i po chwili blednie. Ma gorzki smak i nieprzyjemny zapach, który jest kwaskowy.

Zarodniki są gładkie i mają elipsoidalno-wrzecionowaty kształt. Wysyp zarodników oliwkowobrązowy.

Właściwości

Borowik korzeniasty jest niejadalny ze względu na gorzki smak i odpychający zapach.

Zastosowanie

Borowik korzeniasty nie posiada zastosowania kulinarnego.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Borowik korzeniasty By Lebrac [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Borowik korzeniastyBorowik korzeniasty
Borowik korzeniasty
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź