Okres występowania grzybów

Istyczeń/IIluty/IIImarzec/IVkwiecień/Vmaj/VIczerwiec/VIIlipiec/VIIIsierpień/IXwrzesień/Xpaździernik/XIlistopad/XIIgrudzień/

borowik

W Polsce występują różne rodzaje borowików – są to zarówno odmiany jadalne, cenione za doskonały smak i aromat, jak i trujące i niejadalne, których spożycie jest dla zdrowia wyjątkowo niebezpieczne. Jakie podgatunki borowików, można znaleźć w naszym kraju? Jakie odmiany są najbardziej poszukiwane? O tym poniżej.

Borowik królewski


Jeżeli uda Ci się znaleźć odmianę królewską, możesz uważać się za szczęściarza, ponieważ w Polsce występują one rzadko. Borowik królewski rozwija się od początku czerwca do września, najczęściej w lasach liściastych. Preferuje towarzystwo buków i dębów. Borowik ten jest jadalny i stosunkowo łatwo go rozpoznać. Pamiętaj jednak, aby powstrzymać się od zrywania go, ponieważ jest to rodzaj ściśle chroniony. Ma solidną, pękatą nóżkę zabarwioną na kolor żółty, a górna część kapelusza jest różowo-burgundowa. Miąższ odmiany królewskiej jest bardzo twardy i, co najważniejsze, utrzymuje swój kolor po nagnieceniu.

Borowik żółtobrązowy


Odmiana ta znana jest również jako „przyczepkowa”. Nazwa tego rodzaju pochodzi od wyglądu trzonu. Jego część przy kapeluszu i lekko poniżej jest wyraźnie żółta, a biegnąc ku dołowi przybierać stopniowo odcień czerwono-brązowy. Czapeczka również jest delikatnie czerwona, a pod spodem żółta i przypomina gąbeczkę.

Borowik ceglastopory


W Polsce gatunek występujący dosyć często. Spotkasz go przede wszystkim w lasach świerkowych czy jodłowych na wyżynach, choć ten jadalny rodzaj borowika preferuje też lasy liściaste. Rośnie od maja do późnej jesieni. Wyróżnia go charakterystyczne czerwonawe zabarwienie trzonu i kapelusza. Surowy grzyb przez niektórych uważany jest za lekko trujący, dlatego należy spożywać go jedynie po ugotowaniu lub usmażeniu.

Borowik szlachetny – najbardziej poszukiwany wśród borowików

Jest on intensywnie poszukiwany i przoduje w zestawieniu obejmującym najchętniej zrywane w Polsce grzyby jadalne. Borowik tego rodzaju ma gładki w dotyku i jasny kapelusz, a jego kształt z kolistego zmienia się z czasem w bardziej rozbudowany, przypominający poduszeczkę. Odcień czapki staje się z kolei coraz ciemniejszy, aż przybiera kolor ciemnobrązowy. Miąższ czaruje aromatem i smakiem oraz zachowuje swoje zabarwienie nawet po uszkodzeniu. Podobnie jak inne rodzaje, jadalny borowik szlachetny nadaje się do suszenia, marynowania czy jako dodatek do sosów, farszów i mięsnych dań.

Trujące borowiki


Wiele podobnych do siebie odmian sprawia, że poszczególne rodzaje grzybów są dla niedoświadczonej osoby trudne do zidentyfikowania. Trzeba doskonale znać się na rzeczy, żeby podejmować się zbioru niepewnych okazów, ponieważ w Polsce występują także trujące borowiki. Najbardziej znaną niejadalną odmianą jest borowik szatański – podobny wyglądem do ceglastoporego. Swoją nazwę zawdzięcza czerwonawej nóżce. Jego zjedzenie powoduje poważne problemy trawienne, a spożyty w dużych ilościach, może nawet zagrażać życiu, ponieważ jest trujący.

Borowik korzeniasty i purpurowy


To kolejne borowiki niejadalne i trujące, które potrafią spłatać grzybiarzowi figla. Wszystko przez wygląd przypominający jadalne borowiki grubotrzonowe. Borowika korzeniastego wyróżnia szarożółty, dosyć pękaty trzon i jasnoszara barwa kapelusza. Miąższ wskutek uszkodzenia staje się siny. Innym trującym grzybem jest niejadalna odmiana purpurowa z czapką w szarawo-matowym kolorze i żółto-krwistym od góry trzonem.

Borowiki - pytania i odpowiedzi


Czy można spożywać grzyby borowiki na surowo?

Tak, rodzaje jadalne można jeść bez obróbki termicznej. Należy mieć jednak pewność bezpieczeństwa zebranych okazów i dokładnie oczyścić wszystkie grzyby.

Z jakimi grzybami można pomylić borowika szlachetnego?

Do wielu kłopotów dochodzi, gdy pomyli się borowika z goryczakiem żółciowym. Dlatego też należy zaniechać zbierania grzybów, co do których brakuje, choć cienia wątpliwości. Goryczak, jak nazwa wskazuje, ma bardzo nieprzyjemny smak.

Jak sprawdzić, czy nie trafiliśmy na niejadalnego borowika szatana?

Aby mieć pewność, że nie zbiera się trującego szatana, należy dotknąć powierzchnię prawdziwka językiem. Jeżeli wyczujesz gorzki nieprzyjemny smak, możesz przypuszczać, że to niejadalny borowik.

Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź