W
Polsce występują różne
rodzaje borowików – są to zarówno odmiany , cenione za doskonały
smak i
aromat, jak i
trujące i , których spożycie jest dla zdrowia wyjątkowo niebezpieczne. Jakie
podgatunki borowików, można znaleźć w naszym kraju? Jakie odmiany są najbardziej poszukiwane? O tym poniżej.
Borowik królewski
Jeżeli uda Ci się znaleźć odmianę królewską, możesz uważać się za szczęściarza, ponieważ w Polsce występują one rzadko.
Borowik królewski rozwija się od początku do , najczęściej w
lasach liściastych. Preferuje towarzystwo
buków i
dębów. Borowik ten jest jadalny i stosunkowo łatwo go rozpoznać. Pamiętaj jednak, aby powstrzymać się od zrywania go, ponieważ jest to rodzaj
ściśle chroniony. Ma solidną, pękatą nóżkę zabarwioną na kolor żółty, a górna część kapelusza jest różowo-burgundowa. Miąższ odmiany królewskiej jest bardzo twardy i, co najważniejsze, utrzymuje swój
kolor po nagnieceniu.
Borowik żółtobrązowy
Odmiana ta znana jest również jako „przyczepkowa”. Nazwa tego rodzaju pochodzi od wyglądu trzonu. Jego część przy kapeluszu i lekko poniżej jest wyraźnie żółta, a biegnąc ku dołowi przybierać stopniowo odcień czerwono-brązowy. Czapeczka również jest delikatnie czerwona, a pod spodem żółta i przypomina gąbeczkę.
Borowik ceglastopory
W Polsce
gatunek występujący dosyć często. Spotkasz go przede wszystkim w
lasach świerkowych czy
jodłowych na wyżynach, choć ten jadalny rodzaj borowika preferuje też lasy liściaste. Rośnie od maja do późnej
jesieni. Wyróżnia go charakterystyczne czerwonawe zabarwienie trzonu i kapelusza. Surowy grzyb przez niektórych uważany jest za lekko trujący, dlatego należy spożywać go jedynie po ugotowaniu lub usmażeniu.
Borowik szlachetny – najbardziej poszukiwany wśród borowików
Jest on intensywnie poszukiwany i przoduje w zestawieniu obejmującym najchętniej zrywane w Polsce grzyby jadalne. Borowik tego rodzaju ma gładki w dotyku i jasny kapelusz, a jego kształt z kolistego zmienia się z czasem w bardziej rozbudowany, przypominający poduszeczkę. Odcień czapki staje się z kolei coraz ciemniejszy, aż przybiera kolor ciemnobrązowy. Miąższ czaruje aromatem i smakiem oraz zachowuje swoje zabarwienie nawet po uszkodzeniu. Podobnie jak inne rodzaje, jadalny
borowik szlachetny nadaje się do suszenia, marynowania czy jako dodatek do sosów, farszów i mięsnych
dań.
Trujące borowiki
Wiele podobnych do siebie odmian sprawia, że poszczególne rodzaje grzybów są dla niedoświadczonej osoby trudne do zidentyfikowania. Trzeba doskonale znać się na rzeczy, żeby podejmować się zbioru niepewnych okazów, ponieważ w Polsce występują także trujące borowiki. Najbardziej znaną niejadalną odmianą jest
borowik szatański – podobny wyglądem do
ceglastoporego. Swoją nazwę zawdzięcza czerwonawej nóżce. Jego zjedzenie powoduje poważne problemy trawienne, a spożyty w dużych ilościach, może nawet zagrażać życiu, ponieważ jest trujący.
Borowik korzeniasty i purpurowy
To kolejne borowiki niejadalne i trujące, które potrafią spłatać grzybiarzowi figla. Wszystko przez wygląd przypominający jadalne borowiki grubotrzonowe. Borowika korzeniastego wyróżnia szarożółty, dosyć pękaty trzon i jasnoszara barwa kapelusza.
Miąższ wskutek uszkodzenia staje się siny. Innym trującym grzybem jest niejadalna
odmiana purpurowa z czapką w szarawo-matowym kolorze i żółto-krwistym od góry trzonem.
Borowiki - pytania i odpowiedzi
Czy można spożywać grzyby borowiki na surowo?
Tak, rodzaje jadalne można jeść bez obróbki termicznej. Należy mieć jednak pewność bezpieczeństwa zebranych okazów i dokładnie oczyścić wszystkie
grzyby.
Z jakimi grzybami można pomylić borowika szlachetnego?
Do wielu kłopotów dochodzi, gdy pomyli się borowika z
goryczakiem żółciowym. Dlatego też należy zaniechać zbierania grzybów, co do których brakuje, choć cienia wątpliwości. Goryczak, jak nazwa wskazuje, ma bardzo nieprzyjemny smak.
Jak sprawdzić, czy nie trafiliśmy na niejadalnego borowika szatana?
Aby mieć pewność, że nie zbiera się trującego szatana, należy dotknąć powierzchnię prawdziwka językiem. Jeżeli wyczujesz gorzki nieprzyjemny smak, możesz przypuszczać, że to niejadalny borowik.