Czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata)

Nazywany/a też: czubajka cuchnąca, śmierdziuszek

Czubajeczka cuchnąca. By This image was created by user Copyright ©2011 the tnihekr at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Czubajeczka cuchnąca to grzyb trujący. Jest gatunkiem pospolitym w Europie Środkowej. Jest podobna do czubajki kani, ale znacznie od niej mniejsza.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Rośnie w sezonie od maja do października.

Czy wiesz, że...
  • Czubajeczka cuchnąca zawiera falloidynę - silnie trujący jad, który powoduje zatrucia. Toksyna ta występuje również w muchomorze sromotnikowym.
  • W lasach znaleźć można wiele podobnych morfologicznie gatunków do czubajeczek. Grzyb ten  wyróżnia się białym pierścieniem. Pierścień ten jednak zanika, dlatego często rozpoznanie gatunku jest możliwie jedynie po przeprowadzeniu badań mikroskopowych.

Występowanie

Występuje gromadnie lub pojedynczo w lasach. Rośnie w igliwiu lasów sosnowych i świerkowych , wzdłuż dróg leśnych, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach oraz w trawach w lasach liściastych i mieszanych. Grzyby te znaleźć można również w warstwach opadłych liści. Bardzo często rośnie w towarzystwie pokrzywy, bzu czarnego czy niecierpka drobnokwiatowego.

Wygląd

Kapelusz czubajeczki cuchnącej ma średnicę 2-5 cm. Na początku jest wypukły, później jednak staje się płaski i posiada wypukły garbek na środku. Powierzchnia kapelusza ma barwę rdzawobrunatną lub czerwonobrunatną. Na początku jest gładka, jednak później (oprócz garbka) pęka na białe łuski, które znajdują się na białej, włóknistej powierzchni. Na brzegu kapelusza łuski te zanikają.

Blaszki czubajeczki cuchnącej są gęste i wybrzuszone. Mają barwę białą.

Trzon czubajeczki cuchnącej osiąga długość do 7 cm i grubość do 0,5 cm. Powierzchnia jest biało owłosiona lub różowawa. Na trzonie występuje skórkowaty pierścień, który zanika wraz z wiekiem. Trzon jest na początku pełny, wraz z wiekiem staje się jednak pusty.

Miąższ czubajeczki cuchnącej ma silny i nieprzyjemny zapach, który przypomina zapach tęgoskórków lub plasteliny. Ma barwę białą, natomiast w trzonie cielistoróżową.

Zarodniki mają kształt eliptyczny i charakterystyczną ostrogę przy podstawie.

Właściwości

Czubajeczka cuchnąca jest grzybem trującym.

Zastosowanie

Ze względu na właściwości trujące nie nadaje się do spożycia i nie ma żadnych zastosowań.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Czubajeczka cuchnąca. By This image was created by user Copyright ©2011 the tnihekr at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Czubajeczka cuchnąca. By This image was created by user Copyright ©2011 the tnihekr at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Czubajeczka cuchnąca. By This image was created by user Copyright ©2011 the tnihekr at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Czubajeczka cuchnąca. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy