GĄSKA OSTRA. Grzyb. Roślina - gąska ostra
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce gąskowate gąska Gąska ostra
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gąska ostra (Tricholoma sciodes (Pers.) C. Martín)

By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Gąska ostra to grzyb z rodziny gąskowatych, który jest określany jako niejadalny.

Sezon

Gąska ostra rośnie od sierpnia do listopada.

Występowanie

Gąska ostra występuje tylko na terenie Europy. W naszym kraju znaleźć go można w rejonach górskich oraz podgórskich.

Wygląd

Kapelusz gąski ostrej osiąga średnicę od 3 do 9 cm. U młodych okazów ma kształt podobny do stożka lub dzwonka, później staje się łuskowaty, u starszych okazów jest natomiast płaski i posiada tępe wybrzuszenie. Powierzchnia jest gładka i błyszcząca na początku, później staje się łuskowata. Jeżeli pogoda jest wilgotna, wówczas powierzchnia jest kleista. Odcień ciemnoszary z fioletem lub różem, u starszych okazów brązowoszary. Brzeg kapelusza ma gładką powierzchnię i jest podwinięty.

Blaszki są szerokie. Mają białoszarą barwę z różowym odcieniem. U młodych okazów ostrza są barwy białawej, później stają się czarne.

Trzon osiąga wysokość od 3 do 8 cm i grubość od 0,7 do 1,8 cm. Ma barwę białą do szarobiałej z różowawym zabarwieniem. Kształtem przypomina gruby walec, który rozszerza się u dołu. Powierzchnia jest matowa i gładka. W środku jest wypełniony.

Miąższ ma barwę szarobiałą z różowym odcieniem. Ostry smak i ziemisty zapach.

Zarodniki elipsoidalne, gładkie.

Właściwości

Gąska ostra to grzyb bardzo ostry w smaku, z tego względu określany jest jako grzyb niejadalny.

Zastosowanie

Gąska ostra nie ma żadnego zastosowania kulinarnego, ponieważ ostry smak uniemożliwia wykorzystanie go w sposób skuteczny.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments