Gołąbek agrestowy (Russula queletii)

Nazywany/a też: gołąbek Queleta

Gołąbek agrestowy to grzyb niejadalny należący do rodziny gołąbkowatych.

  1. Występowanie
  2. Sezon
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Gołąbek agrestowy rośnie w szczególności w lasach iglastych, w tym zwłaszcza na glebach bogatych w wapień. Zwykle okazy te spotkać można w górskich lasach świerkowych, choć zdarza się, że okazy wyrastają także na nizinach i glebach kwaśnych, ale raczej rzadko.

Czy wiesz, że...

Sezon


Gołąbek agrestowy rośnie w okresie lata i jesieni.

Wygląd

Kapelusz gołąbka agrestowego osiąga średnicę od 3 do 8 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się półkolisty do rozpostartego i wklęsłego w środku. Skórka jest połyskująca, lepka, można ją ściągnąć do połowy kapelusza. Podczas suchej pogody jest matowa. Barwa od ciemnoczerwonej, przez purpurowobrązową, aż do winnoczerwonej czy purpurowofioletowej. Barwy mogą ulec wyblaknięciu u starszych okazów lub podczas wilgotnej pogody, aczkolwiek pozostają wówczas barwne plamy, ciemnie zabarwienie w środku kapelusza również się nie zmienia.  Wilgotna pogoda zmienia barwę kapelusza, zwłaszcza przy brzegu - odcień jest wówczas białoszary.

Blaszki u gołąbka agrestowego są gęste u młodych osobników, u starszych już nieco mniej, i wąskie, przy trzonie przyrośnięte. Barwy białej u młodych okazów do kremowej u starszych.

Trzon osiąga wysokość od 2 do 8 cm i szerokość od 0,5 do 2,5 cm. Charakteryzuje się walcowatym kształtem i stopniowym rozszerzaniem się ku dołowi. W środku pełny, starsze okazy są kruche i łamliwe, watowate. Na powierzchni gładki. Barwa różowoliliowa lub karminoczerwona, czasami powstają brudnowinne wybarwienia.  U starszych okazów trzon przybiera kolor kremowy na skutek blaknięcia.

Miąższ jest jędrny u młodych okazów, jednak wraz z wiekiem staje się miękki i kruchy. Barwa biaława, natomiast pod skórką kapelusza i trzonu czerwonawa. Barwa nie zmienia się po uszkodzeniu. Zapach słaby, przypomina owocowy zapach kompotu agrestowego. Smak jest nieprzyjemny - gorzki i piekący.
Zarodniki brodawkowo-kolczaste.

Wysyp zarodników kremowożółty.

Właściwości

Gołąbek agrestowy nie posiada żadnych cennych właściwości.

Zastosowanie

Gołąbek agrestowy nie posiada zastosowania kulinarnego ze względu na swój ostry smak.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Gołąbek agrestowy By Andreas Kunze [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Gołąbek agrestowy
Gołąbek agrestowy
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy