Gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca Fr.)

By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Gołąbek brudnożółty jest grzybem jadalnym, który w zależności od okazu może mieć wiele różnorodnych smaków.


  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Gołąbek brudnożółty rośnie w sezonie letnim i jesiennym.

Czy wiesz, że...
Gołąbek brudnożółty jest bardzo popularnym grzybem w całej Europie. Ponadto rośnie w Ameryce Północnej i Japonii.
Podobne gatunki to gołąbek żółciowy, gołąbek jasnożółty i gołąbek słoneczny.

Występowanie

Gołąbek brudnożółty występuje w lasach iglastych, głównie świerkowych oraz w lasach mieszanych. Najczęściej rośnie pod świerkami. W wilgotniejszychdrzewostanach w niskich położeniach górskich jest bardzo popularny. Znacznie rzadziej spotkać go można pod bukami i sosnami.


Wygląd

Kapelusz gołąbka brudnożółtego osiąga średnicę od 4 do 11 cm. Ma barwę żółtą, żółtawoochrową, cytrynową lub zielonożółtą. U młodych okazów ma kształt półkolisty, później jego powierzchnia staje się płaska i pofalowana. Skórkę można oderwać z dużej powierzchni, niemalże do środka kapelusza. Pogoda ma wpływ na skórkę - w czasie suszy jest silnie błyszcząca, natomiast w czasie wilgoci staje się lepka.

Blaszki na początku są barwy białej, później stają się kremowe, czasem mają ochrowe plamy, a tym samym ochrowy odcień. Po uszkodzeniu brązowieją. U młodych okazów mają średnią gęstość, wraz z wiekiem stają się rzadsze.

Trzon osiąga wysokość od 3,5 do 7 cm oraz grubość od 1 do 2,5 cm. Na początku jest twardy i pełny, później staje się gąbczasty i charakteryzuje się elastycznością. Kształt cylindryczny, na dole przypomina kształtem maczugę. Na powierzchni jest gładki. Ma barwę białą, jednak u starszych okazów zabarwienie zmienia się na szare.

Miąższ ma barwę białą. Przy trzonie ma miękką konsystencję i szarzeje. Zapach niewyraźny, lekko kwaskowo-owocowy. Smak może być ostry lub łagodny.

Zarodniki prawie kuliste, posiadające duże kolce, siatkowane. Wysyp zarodników biały do jasnokremowego.


Właściwości

Cechą charakterystyczną gołąbka brudnożółtego jest zmienność smaków w zależności od okazów. Trafiają się grzyby o bardzo ostrym, piekącym smaku, jak również o smaku łagodnym.


Zastosowanie

Gołąbek brudnożółty nie jest grzybem popularnie wykorzystywanym ze względu na różnorodność smaków. Czasami stosuje się go jako dodatek do innych grzybów, które mają mdły smak, celem nadania potrawom wyraźniejszego smaku

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy