KISIELNICA KĘDZIERZAWA. Grzyb. Roślina - kisielnica kędzierzawa, wypotek gruczołkowaty
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki uszakowce uszakowate kisielnica Kisielnica kędzierzawa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kisielnica kędzierzawa (Exidia nigricans)

Nazywana/y także: kisielec brodawkowany, kisielec kędzierzawy, kisielec przypłaszczony, wypotek gruczołkowaty, wypotek gruczołkowy
Kisielnica kędzierzawa. By Jerrzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Kisielnica kędzierzawa jest grzybem niejadalnym. Jest dość pospolitym grzybem w Polsce.

Sezon

Grzyb ten rośnie przez cały rok, w szczególności podczas wilgotnej pogody. Najczęściej spotkać go można wiosną i zimą.

Występowanie

Występuje w różnych lasach. Można go często znaleźć na martwym drewnie dębu i buka, a także na powierzchniach cięcia oraz korze opadłych gałęzi. Rośnie także w ogrodach, parkach i przy drogach.

Wygląd

Owocniki kisielnicy kędzierzawej są ze sobą pozrastane i tworzą jedną masę, która ma pofałdowaną, nierówną powierzchnię. Mają barwę szarobrązową, szaroczarną, szarą, oliwkową, brązową, czarną. Górna część owocników jest wręcz błyszcząca, posiada również delikatne punktowanie. Wilgotny owocnik jest miękki wewnątrz i ma galaretowatą konsystencję, jest przezroczysty. Wyschnięty ma twardą konsystencję i zmienia się w przezroczystą, rozpostartą błonę. Po ponownym uwodnieniu znowu pęcznieje i staje się galaretowaty.

Miąższ kisielnicy kędzierzawej jest miękki, ma konsystencję galarety. Nie ma zapachu ani smaku. Barwy czarniawej lub brązowawej.

Zarodniki kisielnicy kędzierzawej są wygięte, mają kształt cylindryczny i gładką powierzchnię. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Kisielec kędzierzawy jest grzybem niejadalnym.

Zastosowanie

Nie posiada żadnego zastosowania.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments