Koralówka blada (Ramaria pallida )

Nazywany/a też: gałęziak bladawy, gałęziak blady, goździec, kozia broda

Koralówka blada. By Ramaria_pallida,_Lipik.jpg:This image was created by user Vesna Maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Natr (Ramaria_pallida,_Lipik.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Koralówka blada jest grzybem niejadalnym, który nie jest szczególnie niebezpieczny, jednak spożyty w zbyt dużych ilościach powoduje biegunkę. Koralówka blada jest grzybem rzadko spotykanym w Polsce.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Rośnie od sierpnia do października. Czasami spotkać go można również w maju.

Czy wiesz, że...
  • Takson ten został opisany przez Schaeffera w roku 1774, jako Clavaria pallida.
  • Nazwę "gałęziak blady" zaproponował w 2003 roku Władysław Wojewoda – specjalista w zakresie botaniki i mykologii.
  • Grzyb ten zalicza się do rodziny siatkolistowatych.
  • Do podobnych gatunków zalicza się koralówkę czerwonowierzchołkową, koralówkę strojną oraz koralówkę żółtą.
  • Koralówka blada może osiągać imponujące rozmiary - spotykano nawet 80-cm owocniki

Występowanie

Koralówka blada występuje tylko na terenach Europy. Jest rzadkim grzybem występującym w Polsce, najczęściej spotkać można go na terenach górskich. Rośnie w lasach liściastych i iglastych.

Wygląd

Owocnik koralówki bladej ma na początku kalafiorowaty kształt, później przybiera krzaczkowaty kształt. Wysokość owocnika to 8-18 cm, natomiast jego średnica to 5-18 cm. Od postawy grzyba odchodzą cienkie gałązki, które są pomarszczone i mają barwę od różowofioletowej do czerwonej. Owocniki na początku mają barwę jasnoróżową, później są mięsnopłowe, by finalnie przybrać kolor kawy z mlekiem oraz brązowe cętki na powierzchni.

Miąższ koralówki bladej ma barwę białą, jest kruchy i miękki. Zapach określany jest jako podobny do maggi, natomiast smak jest gorzki. Uszkodzenie miąższu nie ma wpływu na jego kolor.

Zarodniki koralówki bladej mają elipsowaty kształt i chropowatą powierzchnię, są bezbarwne i posiadają jedną albo dwie kropelki tłuszczu.

Właściwości

Gałęziak blady jest grzybem niejadalnym, choć w niektórych atlasach określa się go jako jadalny. Uznaje się ogólnie że grzyb ten nie jest szczególnie niebezpieczny.

Zastosowanie

Koralówka blada ten nie ma żadnego specjalnego zastosowania. Określany jest jako niejadalny.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Koralówka blada. By Ramaria_pallida,_Lipik.jpg:This image was created by user Vesna Maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Natr (Ramaria_pallida,_Lipik.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Koralówka blada. By Ramaria_pallida,_Lipik.jpg:This image was created by user Vesna Maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Natr (Ramaria_pallida,_Lipik.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Koralówka blada. By Ramaria_pallida,_Lipik.jpg:This image was created by user Vesna Maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Natr (Ramaria_pallida,_Lipik.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy