Krowiak podwinięty to grzyb trujący. Jest pospolity w całej Europie i występuje w większych ilościach
Blaszki u młodych owocników krowiaka podwiniętego są pofałdowane. Są gęste i cienkie.
Trzon krowiaka podwiniętego osiąga wysokość 3-7 cm i grubość 1-2 cm. Ma walcowaty kształt, który czasami jest zwężony u spodu. Trzon jest nagi i gruby. Ma barwę zbliżoną do kapelusza.
Miąższ ma barwę jaskrawożółtą, żółtawobiałą lub bladoochrową. Na początku ma twardą konsystencję, jednak później staje się miękki. Przecięty grzyb zmienia barwę miąższu na czerwonobrązowy lub rdzawobrązowy. Ma kwaskowaty smak, bez charakterystycznego zapachu.
Zarodniki eliptyczne, żółtobrązowe. Wysyp zarodników ochrowobrązowy.
Sezon
Krowiak podwinięty występuje latem i jesienią.Występowanie
Krowiak podwinięty rośnie najczęściej w grupach we wszystkich lasach. Znaleźć go można pod wieloma drzewami, między innymi brzozami, sosnami, dębami, olszami, świerkami. Jest grzybem rozpowszechnionym na całej półkuli północnej w klimacie umiarkowanym.Wygląd
Kapelusz krowiaka podwiniętego osiąga średnicę od 5 do 15 cm. U młodych osobników kapelusz jest pilśniowy, później staje się łysy. Ma wyraźnie podwinięty brzeg. Ma barwę żółtobrązową, ochrowobrązową, czerwonobrązową i oliwkową. Jeżeli naciśnie się grzyb to szybko zmienia on swoją barwę na rdzawą, następnie szybko brązowieje.Blaszki u młodych owocników krowiaka podwiniętego są pofałdowane. Są gęste i cienkie.
Trzon krowiaka podwiniętego osiąga wysokość 3-7 cm i grubość 1-2 cm. Ma walcowaty kształt, który czasami jest zwężony u spodu. Trzon jest nagi i gruby. Ma barwę zbliżoną do kapelusza.
Miąższ ma barwę jaskrawożółtą, żółtawobiałą lub bladoochrową. Na początku ma twardą konsystencję, jednak później staje się miękki. Przecięty grzyb zmienia barwę miąższu na czerwonobrązowy lub rdzawobrązowy. Ma kwaskowaty smak, bez charakterystycznego zapachu.
Zarodniki eliptyczne, żółtobrązowe. Wysyp zarodników ochrowobrązowy.