Maślanka łagodna (Hypholoma capnoides)

Nazywany/a też: łysiczka łagodna, ostrzępka poddymiona

Tagi: jadalne
  1. Wstęp
  2. Sezon
  3. Występowanie
  4. Wygląd
  5. Właściwości
  6. Zastosowanie
  7. Systematyka
  8. Galeria

Wstęp

Maślanka łagodna jest grzybem jadalnym. Jest to jedyny jadalny gatunek wśród maślanek. Gatunek pospolity w Polsce. Istnieje możliwość pomylenia maślanki łagodnej z innymi trującymi grzybami, dlatego grzyb ten powinien być zbierany tylko przez doświadczonych grzybiarzy.

Sezon

Występuje od maja do sierpnia.

Czy wiesz, że...
  • W obłoczni występują żółtogłówkowe chryzostycydy, identycznie jak u wszystkich maślanek.
  • Polska nazwa została nadana temu grzybowi w 1968 roku przez Barbarę Gumińską i Władysława Wojewodę.

Występowanie

Rośnie w kępkach na pniakach i obumarłych korzeniach drzew iglastych, głównie na sośnie i świerku.

Wygląd

Kapelusz maślanki łagodnej ma średnicę 3-7 cm. U młodych owocników jest półkolisty, później przyjmuje płasko wypukły kształt, często z małym garbkiem, na końcu staje się płaski. Środek kapelusza ma barwę rdzawożółtą, brzegi mają kolor od musztardowożółtego do ochrowożółtego. Brzeg na początku jest białawy, później zmienia barwę na ciemnobrązową.

Blaszki maślanki łagodnej na początku są białawe, szaroniebieskawe, później stają się szarofioletowe. Są średnio gęste i przyrośnięte do trzonu.

Trzon maślanki łagodnej osiąga wysokość 4-8 cm i grubość 3-5 mm. W górnej części jest białawy, na środku żółty, a w dolnej rdzawy. Jest delikatnie jedwabistowłóknisty i posiada białe włókniste pozostałości osłony. Często jest wygięty.

Miąższ w kapeluszu ma barwę od białawej do jasnożółtawej. W trzonie ma barwę od brązowawej do rdzawobrązowej. Ma słaby zapach, który przypomina jodoform oraz łagodny smak.

Zarodniki eliptyczne, fioletowobrązowe. Wysyp zarodników rdzawobrunatny.

Istnieje możliwość pomylenia maślanki łagodnej z trującą maślanką wiązkową.

Właściwości

Maślanka łagodna jest grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Uznaje się, że grzyb ten nie jest wyjątkowo smaczny, jednak doskonale nadaje się do przyrządzenia zupy grzybowej. Grzyby te można również marynować w occie.




Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsMaślanka łagodna - młode owocniki. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Maślanka łagodna. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:Grzyby
Rodzaj:maślanka
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź