Maślanka łagodna (Hypholoma capnoides)

Nazywany/a też: łysiczka łagodna, ostrzępka poddymiona

Tagi: jadalne

Wstęp


Maślanka łagodna jest grzybem jadalnym. Jest to jedyny jadalny gatunek wśród maślanek. Gatunek pospolity w Polsce. Istnieje możliwość pomylenia maślanki łagodnej z innymi trującymi grzybami, dlatego grzyb ten powinien być zbierany tylko przez doświadczonych grzybiarzy.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Maślanka łagodna. By 2008-12-08_Hypholoma_capnoides_(Fr.)_P._Kumm_31447.jpg:This image was created by user Copyright ©2008 Landsnorkler at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsMaślanka łagodna - młode owocniki. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Maślanka łagodna. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:Grzyby
Rodzaj:maślanka
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź