Chociaż jego wygląd jest stosunkowo apetyczny, fałszywy rydz to grzyb trujący. Mleczaj wełnianka jest w Polsce uznawana za odmianę pospolitą, która powszechnie występuje w lasach liściastych oraz parkach miejskich. Jej owocniki wyrastają na samym początku lipca i można je spotkać na wspomnianych terenach aż do końca listopada. Mimo swojej toksyczności bawełnica jest obecna w tradycji kulinarnej Białorusi, Ukrainy, Bułgarii i Rosji. Mieszkańcy tych krajów opracowali sprawdzone metody obróbki, dzięki którym grzyb jest jadalny i smaczny.
Blaszki mleczaja wełnianki są gęste i wąskie. Mają barwę białawą z różowawym odcienie. Nieco zbiegają na trzon.
Trzon rydza trującego osiąga wysokość od 3 do 8 cm i grubość do 2,5 cm. Ma kształt cylindryczny. U młodych okazów jest pełny, później staje się pusty w środku. Ma barwę od białawej, przez jasnoróżową do ochrowożółtej. Powierzchnia trzonu jest gładka lub pokryta małymi jamkami.
Miąższ mleczaja wełnianki jest twardy, ma barwę białą. Uszkodzony wydziela białe mleko o silnym, ostrym smaku.
Mleczko na początku wypływa bardzo obficie. Nie zmienia swojej barwy – pozostaje białe.
Przypadkowe spożycie niesmacznego, gorzkiego grzyba, takiego jak rydz trujący, jest rzadko spotykane. Jeśli taka sytuacja będzie miała miejsce, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu.
Czy mleczaja wełniankę można pomylić z rydzem?
Popularny w Polsce mleczaj rydz w przeciwieństwie do trującego ma specyficzne, intensywne, pomarańczowo-czerwone ubarwienie. Dzięki temu odmiany jadalnej z toksyczną raczej nie pomylimy w trakcie grzybobrania, nawet przy braku doświadczenia.
Czy fałszywy rydz jest trujący dla psa?
W trakcie spaceru z pupilem po lesie należy uważać przede wszystkim na muchomory sromotnikowe. Inne grzyby, w tym rydz wełnianka, nie są zbyt niebezpieczne. Opisywana tu odmiana ma dla psa zniechęcający smak oraz zapach.
- Sezon
- Występowanie
- Wygląd
- Właściwości
- Zastosowanie
- Mleczaj wełnianka – pytania i odpowiedzi
- Galeria zdjęć
Sezon
Mleczaj wełnianka występuje od lipca do listopada.Występowanie
Ten fałszywy rydz trujący rośnie w lasach i parkach, towarzysząc brzozom, pośród których występuje dość obficie. Znaleźć go można w warstwie opadłych liści i traw oraz w towarzystwie mchów. Wełnianka to grzyb lubiący gliniaste, kwaśne gleby. Spotykany jest na całej półkuli północnej w klimacie umiarkowanym, a także w Australii.Wygląd
Kapelusz mleczaja wełnianki osiąga średnicę od 4 do 15 cm. Na początku jest płaski i wklęsły pośrodku, u starych okazów staje się prawie lejkowaty. Brzeg kapelusza jest najczęściej podwinięty, pokryty jest gęstymi włoskami. Jest barwy od cielistej do ceglastoróżowej. U starszych okazów płowieje do barwy pomarańczoochrowej. Powierzchnia kapelusza jest włóknisto-pilśniowa, podczas wilgotnej pogody staje się śliska.Blaszki mleczaja wełnianki są gęste i wąskie. Mają barwę białawą z różowawym odcienie. Nieco zbiegają na trzon.
Trzon rydza trującego osiąga wysokość od 3 do 8 cm i grubość do 2,5 cm. Ma kształt cylindryczny. U młodych okazów jest pełny, później staje się pusty w środku. Ma barwę od białawej, przez jasnoróżową do ochrowożółtej. Powierzchnia trzonu jest gładka lub pokryta małymi jamkami.
Miąższ mleczaja wełnianki jest twardy, ma barwę białą. Uszkodzony wydziela białe mleko o silnym, ostrym smaku.
Mleczko na początku wypływa bardzo obficie. Nie zmienia swojej barwy – pozostaje białe.
Zarodniki szerokoeliptyczne, pokryte siateczkowatą ornamentacją z niekompletnymi oczkami. Wysyp zarodników kremowy.
Wełnianka to grzyb, którego można niekiedy pomylić z rydzem jadalnym, jednak ten trujący wariant ma znacznie więcej włosków na powierzchni i mniej intensywny kolor. Jednak omawiana tutaj odmiana może być pomylona nie tylko z osobnikami nietoksycznymi, ale też innymi, o znacznie bardziej nieprzyjemnym smaku i zapachu. Do tych gatunków należy mleczajowiec piekący, który ma o wiele jaśniejsze ubarwienie od opisywanej odmiany. Innym, podobnym do niej okazem jest mleczaj najostrzejszy, którego jednak charakteryzują blaszki walcowato połączone.
Właściwości
Mleczaj wełnianka jest uważany w większej części Europy za grzyb niejadalny o lekkich właściwościach trujących. Może on powodować słabe zatrucia, które objawiają się wymiotami, biegunką i nudnościami.Zastosowanie
Ze względu na silnie piekący smak mleczka, mleczaj wełnianka uważany jest za grzyba niejadalnego. Długie gotowanie tego grzyba pozbawia go trujących właściwości, jednak ostry smak, który przechodzi w gorycz sprawia, że grzyba tego na ogół i tak się nie spożywa. Można jednak przyrządzić go w formie marynaty czy kiszonki. Taka forma pozwala pozbyć się ostrego smaku z mleczka i grzyb nadaje się do spożycia.Mleczaj wełnianka – pytania i odpowiedzi
Co zrobić, kiedy przez pomyłkę zjem rydza trującego?Przypadkowe spożycie niesmacznego, gorzkiego grzyba, takiego jak rydz trujący, jest rzadko spotykane. Jeśli taka sytuacja będzie miała miejsce, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu.
Czy mleczaja wełniankę można pomylić z rydzem?
Popularny w Polsce mleczaj rydz w przeciwieństwie do trującego ma specyficzne, intensywne, pomarańczowo-czerwone ubarwienie. Dzięki temu odmiany jadalnej z toksyczną raczej nie pomylimy w trakcie grzybobrania, nawet przy braku doświadczenia.
Czy fałszywy rydz jest trujący dla psa?
W trakcie spaceru z pupilem po lesie należy uważać przede wszystkim na muchomory sromotnikowe. Inne grzyby, w tym rydz wełnianka, nie są zbyt niebezpieczne. Opisywana tu odmiana ma dla psa zniechęcający smak oraz zapach.