Piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus)

Nazywany/a też: grzyb dębowy, grzyb leszczynowy, grzyb piaskowy, podgrzybek kasztanowaty, świniak kasztanowaty, zajęczy grzybek

By George Chernilevsky (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Piaskowiec kasztanowaty to bardzo rzadko spotykany grzyb w Polsce, który określany jest jako jadalny.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Piaskowiec kasztanowaty rośnie od lipca do października.

Czy wiesz, że...
  • Piaskowiec kasztanowaty został opisany po raz pierwszy w roku 1788 przez Bulliarda. Obecnie należy do rodziny Gyroporus.
  • W Polsce opisany przez Alinę Skirgiełło w roku 1960.
  • Grzyb ten jest bardzo rzadki. W Polsce wpisany ze statusem „R”, co oznacza, że jest potencjalnie zagrożony.

Występowanie

Piaskowiec kasztanowaty występuje bardzo rzadko i w niewielkich siedliskach. Spotkać go można pod dębami lub w okolicach innych drzew liściastych. Grunt, na którym rośnie musi być specyficzny o stosunkowo piaszczystej strukturze. Grzyb ten zagrożony jest również w innych krajach Europy, w tym w krajach skandynawskich lub Czechach

Wygląd

Piaskowiec kasztanowaty posiada bardzo charakterystyczny dla siebie kapelusz, rdzawy, o wypukłej budowie. Z czasem kapelusz ulega spłaszczeniu, a później skórka staje się znacznie jaśniejsza. Z czasem także zaczyna pękać, tworząc tak zwane poletka.

Grzyb posiada rurki, które początkowo są białe, a z wiekiem stają się żółtawe. Nie sinieją przy dotyku lub przekrojeniu. Pory bardzo drobne, również początkowo białe, później żółte.

Trzon jest powyginany, dosyć masywny, nieregularny. Charakterystyczny dla piaskowców, bardzo suchy. Barwa trzonu jest czerwonobrązowa lub brązowa. Gąbczasty, z czasem staje się pusty lub posiada puste komory.

Miąższ grzyba jest praktycznie pozbawiony zapachu i smaku. Z czasem staje się kruchy i nie zmienia zabarwienia.

Zarodniki gładkie, jajowate, praktycznie bezbarwne. Wysyp zarodników bladożółty.

Właściwości

Grzyb ten jest zagrożony w Polsce, wykorzystywanie go w celach kulinarnych nie powinno mieć miejsca.

Zastosowanie

Piaskowiec kasztanowaty nadaje się głównie do suszenia, nie sprawdza się jako grzyb do duszenia, gotowania, marynowania czy smażenia.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Piaskowiec kasztanowaty By George Chernilevsky (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Piaskowiec kasztanowaty
Piaskowiec kasztanowaty
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy