Pieczarka krótkotrzonowa (Agaricus lanipes)

Nazywany/a też: pieczarka kosmkowata

Pieczarka krótkotrzonowa. By Strobilomyces (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Pieczarka krótkotrzonowa jest smacznym grzybem jadalnym. Jest gatunkiem niezbyt pospolitym, w Polsce spotykanym bardzo rzadko, dlatego w naszym kraju objęta jest częściową ochroną.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Sezon na pieczarkę krótkotrzonową zaczyna się w sierpniu. Ostatnie egzemplarze tego grzyba można znaleźć jeszcze pod koniec października.

Czy wiesz, że...Pieczarka krótkotrzonowa znajduje się na liście grzybów zagrożonych w Polsce. Objęta jest częściową ochroną.

Występowanie

Pieczarka krótkotrzonowa występuje w lasach liściastych i iglastych. Najczęściej wyrasta bezpośrednio z ziemi. Można ją spotkać rosnącą pojedynczo lub w rozproszonych grupach po kilka sztuk. Jest gatunkiem występującym rzadko, najczęściej można ją znaleźć w regionach Europy Zachodniej i Środkowej.

Wygląd

Owocnik pieczarki krótkotrzonowej osiąga średnicę od 4 do 10 cm. U młodych osobników ma kształt półkulisty, z czasem staje się rozpostarty. U dojrzałych egzemplarzy jest zapadnięty z nieco wklęsłym środkiem. Zazwyczaj przybiera brązową barwę. Ma powierzchnię pokrytą gęstymi kosmkami oraz szerokimi, ciemnobrązowymi, przylegającymi do siebie łuseczkami.

Blaszki pieczarki krótkotrzonowej są szerokie i dość rzadkie. Na końcach są wolne i nie przyrastają do trzonu. U młodych osobników mają bladoróżową barwę. U starszych egzemplarzy stają się rdzawobrązowe. Pod wpływem uszkodzenia zmieniają kolor na czerwony.

Trzon pieczarki krótkotrzonowej jest bardzo krótki, osiągający wysokość kilku centymetrów. Ma walcowaty kształt z bulwiasto rozszerzoną podstawą. Otoczony jest zwisającym, podłużnie pofałdowanym pierścieniem. Powyżej pierścienia pokryty jest drobnymi, wełniastymi włókienkami. Poniżej pierścienia znajdują się drobne, guzełkowate, ciemne łuseczki. Trzon pieczarki krótkotrzonowej najczęściej jest koloru białego.

Miąższ pieczarki krótkotrzonowej jest zwarty i twardy. U młodych okazów ma biały kolor, u starszych osobników zmienia barwę na szarą. Po przekrojeniu staje się różowy lub czerwony, a przy podstawie trzonu żółty. Ma łagodny grzybowy smaki. Zapach początkowo przypomina migdały, z czasem staje się nieprzyjemny i drażniący.

Pieczarka krótkotrzonowa bardzo często mylona jest z jadalną pieczarką leśną. Pieczarka lśniąca ma drobniejsze łuseczki i gładki trzon pokryty miejscami rzadkimi białymi kłaczkami. Ponadto jej miąższ wydziela zapach steryny lub świeżego drewna.

Właściwości

Pieczarka krótkotrzonowa jest grzybem jadalnym o łagodnym, przyjemnym smaku. W około 90 proc. składa się z wody, pozostałe 10 proc. to niewielkie ilości białek i błonnika oraz śladowe ilości witamin i pierwiastków mineralnych. Nie wykazuje dużej wartości odżywczej.

Zastosowanie

Pieczarkę krótkotrzonową można przyrządzać w każdy typowy dla pieczarek sposób. Można ją suszyć, dusić, gotować i smażyć. Dobrze smakuje też zapiekana w cieście. Można ją stosować jako dodatek do dań mięsnych i makaronów oraz jako składnik sosów i zup.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Pieczarka krótkotrzonowa. By Strobilomyces (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons Pieczarka krótkotrzonowa. By Strobilomyces (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Pieczarka krótkotrzonowa. By Strobilomyces (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy