Purchawka czarniawa to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych.
Gleba żółtooliwkowa do brązowej. Podglebie ma na początku jasnobrązową barwę, która później staje się szarobrązowa z odcieniem fioletu lub oliwki, o dużych komorach, które przechodzą w dobrze wykształconą kolumellę.
Zapach nieprzyjemny, określany jako metaliczny.
Zarodniki mają kulisty kształt, gładką lub brodawkowaną powierzchnię. Wysyp zarodników jasnobrązowy.
Występowanie
Purchawka czarniawa rośnie w Europie i Ameryce Północnej oraz Japonii. W Polsce występuje raczej rzadko. Wyrasta w lasach iglastych i liściastych. Można ją również spotkać na łąkach i w zaroślach. Rośnie na ziemi.Sezon
Purchawka czarniawa pojawia się od sierpnia do listopada.Wygląd
Owocnik purchawki czarniawej osiąga wysokość do 6 cm i średnicę do 4 cm. Ma pęk strzępek u podstawy. Jest gruszkowaty lub kulisty. Na powierzchni matowy, papierowaty, o odcieniu kremowym do szarobrązowego. Powierzchnia owocnika pokryta jest kolcami, które osiągają od 2 do 3 mm długości. Kolce u młodych okazów purchawki czarniawej mają odcień jasnobrązowy, u starszych stają się brązowe. Po opadnięciu kolców na okrywie wewnętrznej pozostaje siateczkowata struktura.Gleba żółtooliwkowa do brązowej. Podglebie ma na początku jasnobrązową barwę, która później staje się szarobrązowa z odcieniem fioletu lub oliwki, o dużych komorach, które przechodzą w dobrze wykształconą kolumellę.
Zapach nieprzyjemny, określany jako metaliczny.
Zarodniki mają kulisty kształt, gładką lub brodawkowaną powierzchnię. Wysyp zarodników jasnobrązowy.