Purchawka fiolowata to grzyb znany również pod nazwą czasznica workowata. Jest grzybem jadalnym, ale do spożycia nadają się tylko młode okazy, kiedy wnętrze owocnika jest białe.
Gleba w główce ma białą barwę i zwartą konsystencję jedynie u młodych osobników, u starszych staje się sproszkowana i sucha, w kolorze oliwkowym, brązowym. U całkowicie dojrzałych okazów ulega rozpadowi.
Trzon ma gąbczastą strukturę, jest dołkowany i pofałdowany. Wysokość trzonu to zazwyczaj połowa owocnika, choć zdarza się, że osiąga on 3/4 wysokości całego grzyba.
Zarodniki mają kulisty kształt i są brodawkowane. Wysyp zarodników brązowy.
Występowanie
Purchawka fiolowata najczęściej rośnie w lasach iglastych i liściastych oraz miejscach takich jak łąki, polany, parki, tory kolejowe. Występuje pospolicie w Polsce.Sezon
Owocniki purchawki fiolowatej wyrastają od lipca do listopada.Wygląd
Owocnik purchawki fiolowatej osiąga wysokość od 8 do 12 cm oraz od 3 do 10 cm szerokości. Zdarzały się również bardzo wysokie okazy, który wyrastały do 26 cm wysokości. Kształt jest buławkowaty lub maczugowaty. Występuje wyraźne rozdzielenie na część górną i dolną. U góry jest rozszerzony i zwieńczony główką, która kształtem przypomina gruszkę, natomiast u podstawy jest węższy, może ona być dołkowana lub pofałdowana. Kolor główki uzależniony jest od wieku owocnika - u młodych jest ona biała, u starszych kremowa albo ochrowa. Na jej powierzchni znajdują się brodawki, które można łatwo zetrzeć, lub kolce, które łatwo odpadają. Składa się z dwuwarstwowej osłony - zewnętrznej, czyli tak zwanego egzoperydium oraz wewnętrznej, czyli endoperydium. Osłony rozpadają się na fragmenty, które przez dłuższy czas przywierają do gleby i odpadają razem z jej częściami.Gleba w główce ma białą barwę i zwartą konsystencję jedynie u młodych osobników, u starszych staje się sproszkowana i sucha, w kolorze oliwkowym, brązowym. U całkowicie dojrzałych okazów ulega rozpadowi.
Trzon ma gąbczastą strukturę, jest dołkowany i pofałdowany. Wysokość trzonu to zazwyczaj połowa owocnika, choć zdarza się, że osiąga on 3/4 wysokości całego grzyba.
Zarodniki mają kulisty kształt i są brodawkowane. Wysyp zarodników brązowy.